Pieczone w skórkach ziemniaki o zapachu przypraw, w tym cebuli, pieprzu i czosnku. Gorące, chrupiące i aromatyczne!
Wyśmienite pieczone ziemniaki mogą stanowić samodzielne danie podane z kefirem lub zsiadłym mlekiem (najlepsza wersja dla mnie!). Można je cieniej pokroić i traktować jak chrupiące ziołowe domowe frytki.
Pieczone ziemniaki podaję także z dodatkiem lekkiej sałaty z jogurtem i szczypiorem, gzikiem lub/i smacznym kawałkiem mięsa, pieczonym lub smażonym.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- przyprawy: słodka i ostra papryka, pieprz, suszona cebula
- opcjonalnie: vegeta natur
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze szoruję, nie obieram ze skórki. Kroję na cztery.
Czosnek przeciskam przez praskę, obtaczam nim i przyprawami ziemniaki, polewam olejem, dobrze mieszam.
Układam przyprawione ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, tak by leżały luźno. Można także ułożyć je na blasze do pieczenia z lekkim odstępem. W połowie pieczenia lekko je mieszam, obracam.
Piekę w temp. 200C bez termoobiegu grzaniem góra-dół przez około 25 minut lub do zrumienienia się, zawsze sprawdzam widelcem czy ziemniaki mi odpowiadają.