Pieczone chrupiące ziemniaki

Pieczone w skórkach ziemniaki o zapachu przypraw, w tym cebuli, pieprzu i czosnku. Gorące, chrupiące i aromatyczne!

Wyśmienite pieczone ziemniaki mogą stanowić samodzielne danie podane z kefirem lub zsiadłym mlekiem (najlepsza wersja dla mnie!). Można je cieniej pokroić i traktować jak chrupiące ziołowe domowe frytki.

Pieczone ziemniaki podaję także z dodatkiem lekkiej sałaty z jogurtem i szczypiorem, gzikiem lub/i smacznym kawałkiem mięsa, pieczonym lub smażonym.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • przyprawy: słodka i ostra papryka, pieprz, suszona cebula
  • opcjonalnie: vegeta natur
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Ziemniaki dobrze szoruję, nie obieram ze skórki. Kroję na cztery.

Czosnek przeciskam przez praskę, obtaczam nim i przyprawami ziemniaki, polewam olejem, dobrze mieszam.

Układam przyprawione ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, tak by leżały luźno. Można także ułożyć je na blasze do pieczenia z lekkim odstępem. W połowie pieczenia lekko je mieszam, obracam.

Piekę w temp. 200C bez termoobiegu grzaniem góra-dół przez około 25 minut lub do zrumienienia się, zawsze sprawdzam widelcem czy ziemniaki mi odpowiadają.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.