Soczyste i delikatne czerwone mięso dopieszczane podczas pieczenia. Pachnie majerankiem i oregano. Chrupiąca skórka, która w środku kryje soczyste mięso drobiu. Wspaniały obiad! z dodatkami żurawiny i pieczonych jabłek lub gruszek 😉
Podałam je z pieczonymi ziemniakami i sałatą z jogurtem. Polecam także z puree ziemniaczanym, kaszą pęczak z pieczarkami i chili oraz buraczkami lub surówką z pora. Jest domowo, ale zarazem wytwornie 😉
Składniki:
- 6 udek z kaczki
- 3 duże jabłka lub gruszki
- przyprawy suszone: oregano, majeranek, słodka papryka, vegeta natur, szczypta soli, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Udka myję, osuszam ręcznikiem papierowym, przyprawiam dobrze z obu stron, nacieram dokładnie.
- Podgrzewam dużą patelnię, przesmażam na niej – zaczynając od skóry – kawałki mięsa. Smażę chwilę na rumiano z obu stron. Można dolać wcześniej na patelnię trochę oleju, można pominąć – z kaczki i tak wytopi się tłuszcz.
- Piekarnik rozgrzewam do temp. 180 C. Kaczkę układam w naczyniu żaroodpornym, polewam powstałym na patelni sosem. Można na koniec na patelnię dolać odrobinę wody, wymieszać i wlać do naczynia (nic nie może się zmarnować 🙂
- Część jabłek lub gruszek obieram, resztę zostawiam ze skórką, kroje na cztery, wydrążam środki. Owoce układam ok. 20 minut przed końcem pieczenia mięsa.
- Piekę pod przykryciem grzaniem góra-dół przez godzinę i 10 minut pamiętając, by od czasu do czasu polewać mięso powstałym tłuszczem. Po połowie pieczenia przekładam mięso na drugą stronę.
- Po tym czasie zdejmuję pokrywkę, zwiększam ogień na 190 C, dodaję owoce, przypiekam skórkę, polewam od czasu do czasu. Piekę kolejne 15 minut. Gotowe!
Baaardzo apetyczne:pp