Młode ziemniaki pieczone w skórkach i w ziołowym dressingu to prosty pomysł na dodatek do dań obiadowych. Pieczone ziemniaki podasz do rozmaitych mięs, szaszłyków, potraw z grilla. Tak przygotowane młode ziemniaki możesz posypać świeżym szczypiorkiem (lub koperkiem) i zajadać z jajkiem sadzonym popijając kefirem lub maślanką.. Dodatkowo smakują skropione sokiem z cytryny. Obiad w tym wydaniu szczególnie kojarzy mi się z latem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszne pieczone ziemniaki, których uprzednio nie obieram i nie obgotowuję.
SKŁADNIKI:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka masła
- sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, czosnek suszony, suszony szczypiorek
Dodatki: świeże zioła: posiekana natka pietruszki, szczypiorek lub koperek oraz ćwiartka cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki dokładnie myję, nie obieram.
Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
W naczyniu żaroodpornym układam posiekane w równej wielkości kostkę ziemniaki. Mniejsze ziemniaki kroję na cztery, większe na sześć.
Łyżeczkę masła rozpuszczam w rondelku.
Ziemniaki obsypuję niewielką ilością przypraw (sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, czosnek suszony, suszony szczypiorek), polewam czterema łyżkami oleju oraz roztopionym masłem (1 łyżeczka). Ziemniaczki dokładnie mieszam, tak by dressing równomiernie je pokrył.
Do mieszanki przypraw możesz dołożyć ostrą paprykę lub/i tymianek jeśli lubisz bądź skorzystać z gotowej mieszanki przyprawy do ziemniaków.
Ziemniaki wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę przez 40-45 minut.
Czas pieczenia zależy w dużej mierze od wielkości pokrojonych ziemniaków oraz mocy piekarnika.
Porada. Pod koniec pieczenia możesz zwiększyć temperaturę do 220 st. C i podpiec ziemniaki przez parę minut, tak by były bardziej chrupiące.
Pieczone ziemniaczki są bardzo aromatyczne i pyszne. To świetny dodatek do mięs pieczonych, smażonych lub gulaszy oraz surówek i pieczonych warzyw.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Wyglądają b.smacznie :p
Jem oczami!