Pieczone udka kurczaka

Klasyczny i smaczny obiad. Takie mięso najczęściej podaję z pieczonymi w ziołach i masełku ziemniakami i pieczonymi warzywami polanymi oliwą z oliwek albo olejem lnianym / ryżowym, np. wymieszane: cukinia, papryka, bakłażan, pomidory, cebulka.

Składniki:

  • 4 nogi z kurczaka (lub udka)
  • sól, pieprz, suszone przyprawy do smaku: lubczyk, czosnek, majeranek, papryka słodka i ostra
  • olej rzepakowy
  • po łyżeczce masła na każdą nogę
  • kilka plasterków zielonego grejpfruta
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  • nogi natrzyj dobrze przyprawami, polej sokiem z cytryny i olejem, dobrze wymieszaj;
  • nagrzej piekarnik do temp. 200C i piecz nogi na środkowej półce grzanie góra-dół bez termoobiegu 20 minut skórą do dołu, po tym czasie przekręć kurczaka skórą do góry, nałóż po łyżeczce masła na każdą nogę i piecz kolejne 20-25 minut, od czasu do czasu podlewaj powstałym sosem kurczaka, smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.