Pieczone udka kurczaka

Pieczone ziołowe podudzia, nogi czy inne kawałki kury są zawsze sprawdzonym sposobem na pyszny domowy obiad. Dodatki? I tu otwiera się cała kuchnia..bo oprócz przeróżnych potraw z ziemniaków (tłuczone, puree, kluski czy kopytka itd.) pasują wszelakie kasze, rozmaite rodzaje ryżu i makaronu, to nawet można je podać z leczo, gulaszem warzywnym czy ot tak! z bagietką czy sałatą siewną, surówką czy znanym mi dobrze ulubionym colesławem.

Chrupiąco, soczyście i ziołowo, a najważniejsze zrobione samemu, od serca dla rodziny. SMACZNEGO 😊

Składniki:

  • 6 ćwiartek z kurczaka
  • olej rzepakowy
  • 3 ząbki czosnku
  • po 1,5 łyżeczki lubczyku, oregano, ostrej i słodkiej papryki, vegety natur, pieprz, opcjonalnie papryka wędzona
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • spora łyżka masła

Przygotowanie:

Jak już zawsze pisałam mięso myję i marynuję dzień wcześniej. Jest bardzo aromatyczne, soczyste i najlepsze jak dla mnie i mojej rodziny.

Osuszone mięso nacieram dobrze przyprawami wymieszanymi z kilkoma łyżkami oleju i sokiem z cytryny. Pilnuję, by każdy kawałek był solidnie pomasowany.

Czosnek siekam w talarki.

W naczyniu do pieczenia układam mięso, na nie i między wtykam czosnek i wkładam do lodówki na całą noc.

Następnego dnia obsmażam na oleju skórą do dołu kilka minut a następnie układam w naczyniu wraz z sosem z patelni i piekę w temp. 200 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu około 1,5 godziny. W czasie pieczenia dwa razy przekładam mięso skórką do dołu i na odwrót oraz polewam powstającym sosem. Piekę bez przykrycia.

Podaję z ziemniakami i surówką z marchewki.

 

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.