Pieczone udka kurczaka

Pieczone udka kurczaka, marynowane w przyprawach, soczyste, podane z dodatkiem puree, pieczonych lub cząstek ziemniaków i buraczkami to obiad, który zawsze się sprawdzi w moim domu. Upały chwilowo odpuściły, można włączyć piekarnik i czekać. To jeden z tradycyjnych, polskich obiadów. Dodatkiem do obiadu może być także świeża sałata z pomidorkami i ogórkiem zielonym, domowym winegretem. Udka kurczaka można uprzednio obsmażyć na gorącym oleju zaczynając od skóry, po kilku minutach przewrócić na drugą stronę, następnie ułożyć w naczyniu i piec. Będzie pysznie!

SKŁADNIKI:

  • 4 udka kurczaka
  • sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka
  • olej rzepakowy
  • do podania: ziemniaki gotowane lub pieczone, buraczki na zimno lub ciepło, ewentualnie mizeria, surówka z marchewki lub pora

PRZYGOTOWANIE:

Udka myję, osuszam, układam w naczyniu żaroodpornym, polewam niewielką ilością oleju i przyprawiam. Nacieram dokładnie mięso i odstawiam pod przykryciem na kilka godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.

Następnego dnia nagrzewam piekarnik do temp. 200 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam mięso na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 1 godziny i 30 minut. W międzyczasie polewam mięso powstałym sosem.

Udka kurczaka podaję z ziemniakami i buraczkami. Smacznego 😉

Jedna odpowiedź do “Pieczone udka kurczaka”

Pozostaw odpowiedź Monia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.