Udka kurczaka

Pieczone udka kurczaka z chrupiącą i aromatyczną skórką podane z ziemniakami z sosem z kurek, cebuli i koperku. Do tego sałatka z kapusty lodowej z papryką, ogórkami i pomidorkami. Obiad rewelacja, danie które zawsze się sprawdzi w naszej kuchni. I choć nie bardzo w ten upał chce się odpalać piekarnik, wydziwiać i gotować to warto było. Soczyste mięso, aromatyczne kurki i ziemniaki z wody za mną chodziły jak nic.

SKŁADNIKI:

  • 8 udek kurczaka
  • lubczyk, majeranek, oregano, papryka słodka, sól, pieprz
  • łyżka masła
  • 3 łyżki oleju

PPRZYGOTOWANIE:

Udka myję i układam skórą do góry w naczyniu żaroodpornym. Równomiernie posypuję przyprawiami, polewam trzema łyżkami oleju, naccieram mięso. Udka kurczaka odstawiam do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (jeśli mamy czas).

Przed pieczeniem nagrzewam piekarnik do temp. 180 st. C grzanie góra plus dół, bez termoobiegu (lub termoobieg temp. 170 st. C).

Wkładam mięso na środkową półkę piekarnika, dodaję łyżkę masła i piekę 1 godzinę i 15 minut. W tym czasie polewam mięso dwa razy powstałym sosem.

Mięso podaję od razu lub odgrzane z piekarnika. Jest soczyste i dobrze przyprawione. Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *