Pieczone udka kurczaka z chrupiącą i aromatyczną skórką podane z ziemniakami z sosem z kurek, cebuli i koperku. Do tego sałatka z kapusty lodowej z papryką, ogórkami i pomidorkami. Obiad rewelacja, danie które zawsze się sprawdzi w naszej kuchni. I choć nie bardzo w ten upał chce się odpalać piekarnik, wydziwiać i gotować to warto było. Soczyste mięso, aromatyczne kurki i ziemniaki z wody za mną chodziły jak nic.
SKŁADNIKI:
- 8 udek kurczaka
- lubczyk, majeranek, oregano, papryka słodka, sól, pieprz
- łyżka masła
- 3 łyżki oleju
PPRZYGOTOWANIE:
Udka myję i układam skórą do góry w naczyniu żaroodpornym. Równomiernie posypuję przyprawiami, polewam trzema łyżkami oleju, naccieram mięso. Udka kurczaka odstawiam do zamarynowania na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (jeśli mamy czas).
Przed pieczeniem nagrzewam piekarnik do temp. 180 st. C grzanie góra plus dół, bez termoobiegu (lub termoobieg temp. 170 st. C).
Wkładam mięso na środkową półkę piekarnika, dodaję łyżkę masła i piekę 1 godzinę i 15 minut. W tym czasie polewam mięso dwa razy powstałym sosem.
Mięso podaję od razu lub odgrzane z piekarnika. Jest soczyste i dobrze przyprawione. Smacznego 🙂