Pieczone udka kurczaka z chrupiącą i aromatyczną skórką podane z ziemniakami z sosem z kurek, cebuli i koperku. Do tego sałatka z kapusty lodowej z papryką, ogórkami i pomidorkami. Obiad rewelacja, danie które zawsze się sprawdzi w naszej kuchni. I choć nie bardzo w ten upał chce się odpalać piekarnik, wydziwiać i gotować to warto było. Soczyste mięso, aromatyczne kurki i ziemniaki z wody za mną chodziły jak nic.
SKŁADNIKI:
- 8 udek kurczaka
- przyprawy: lubczyk, ostra papryka, przyprawa do kurczaka, świeżo zmielony pieprz cytrynowy
- łyżka masła
- olej rzepakowy
PPRZYGOTOWANIE:
Udka myję i układam skórą do góry w naczyniu żaroodpornym, polewam olejem i przyprawiam. Odstawiam do zamarynowania na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia rozgrzewam piekarnik do temp. 180 C grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Wkładam mięso na środkową półkę piekarnika, dodaję łyżkę masła i piekę 1 godzinę i 15 minut. W tym czasie polewam mięso dwa razy powstałym sosem.
Mięso podaję od razu lub odgrzane z piekarnika. Jest soczyste i dobrze przyprawione. Smacznego 🙂