Pieczone udka kurczaka

Prosty, niezawodny i smaczny obiad mięsny, który zawsze wyjdzie. Udka kurczaka podaję zamiennie z puree ziemniaczanym, pieczonymi na chrupko ziemniakami ze skórką, ryżem lub kaszą gryczaną. Obowiązkowo do dania: mizeria, tarte buraki, surówka colesław, surówka z pora, sałatka z kiszonych ogórków i cebuli lub pieczone warzywa, np. cukinia, pieczarki, fasolka szparagowa z patelni.

Składniki:

  • 2 udka
  • 1 łyżeczka papryki w proszku, mieszam słodką i ostrą
  • sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • lubczyk do smaku
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • olej

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem, dobrze natrzeć przyprawami, czosnkiem, solą i pieprzem, skropić cytryną i polać niewielką ilością oleju rzepakowego, dobrze natrzeć, chwilę pomasować.

Ułożyć w głębszym naczyniu, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godz.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200C lekko ponad godzinę, co jakiś czas podlewając udka powstałym sosem. Można piec pod przykryciem, pod koniec zdjąć i zrumienić skórkę.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.