Pieczone ziemniaki z cukinią

Można je jeść same – ze szklanką zsiadłego mleka lub kefirem (pychotka!:) albo dodać do obiadu (dowolność) – rybnego, mięsnego, warzywnego. U nas jest różnie, raz są dodatkiem do obiadu, a raz głównym daniem, do którego chętnie zasiadamy w towarzystwie szklanki ulubionego nabiału lub zielonej herbaty. Ziemniaki posypuję świeżo pokrojonym koperkiem.

W zależności ile potrzebujecie, modyfikujcie ilości składników – ba! dodajcie coś od siebie – pieczarki? kalafior? fasolę? paprykę? szalotkę? sezonowo – szparagi?, bób? proszę bardzo, na pewno wyjdzie smacznie i zdrowo, a każda dodatkowa porcja warzyw to nie tylko więcej smaków i kolorów – to także więcej witamin! Macie ochotę na pikantne ziemniaczki? – dodajcie chili z pestkami.

Smacznego 🙂

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 cukinia
  • łyżka masła z lekką górką
  • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, majeranek, słodka papryka

Przygotowanie:

  • ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, powstają łódeczki, umytą cukinię kroimy w nieco grubsze kawałki, kostkę, talarki, do woli,
  • układamy w naczyniu żaroodpornym, mieszamy z masłem i przyprawami, pieczemy pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu zaglądając i przewracając je na drugi boczek:) ja piekłam w temp. 190C bez termoobiegu, grzaniem góra-dół, pod koniec zdjęłam pokrywkę i lekko przyrumieniłam je chwilę.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.