Pieczone ziemniaki

Ot klasyka w naszym domu. Pieczone ziemniaki do obiadu. Tradycyjne, delikatnie przyprawione, ziołowe lub przyrządzone na pikantnie. Pieczone ziemniaki podaję do różnych sałat i mięs, najczęściej pieczonego drobiu lub kotletów z wołowiny.

Pieczone ziemniaki piekę także w towarzystwie innych warzyw, aby było bardziej pożywnie i zdrowo.

I tak powstają wersje ziemniaków pieczonych z:

  • cukinią, marchewką i bakłażanami,
  • cukinią, cebulą i papryką,
  • na pikantnie z kawałkami chili, kardamonem i cebulą,
  • na słodko z dodatkiem rodzynków lub kawałków daktyli,
  • batatami,
  • fasolką i cebulą,
  • porem, pietruszką i marchewką.

Przygotowuję także pieczone ziemniaki z boczkiem, śmietaną i cebulą. Wtedy stanowią jedno danie, które podaję najczęściej z kefirem lub maślanką i sałatą masłową z jogurtem lub śmietaną przygotowaną na słodko.

Dziś u nas pieczone ziemniaki, delikatne, domowe, lekko chrupiące, pyszne.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka mielona, lubczyk, oregano
  • olej

Przygotowanie:

Ziemniaki obieram, kroję na 6, mniejsze na cztery. Układam na blaszce do pieczenia na papierze lub w naczyniu żaroodpornym, polewam olejem i przyprawiam, dobrze mieszam rękoma.

Piekę w temp. 180C grzaniem góra plus dół przez około 60 minut. Sprawdzam przed podaniem miękkość ziemniaków.

 

 

2 odpowiedzi do “Pieczone ziemniaki”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.