Pieczone ziołowe podudzia kurczaka w cytrynie i czosnku

Możecie je zapiekać z dodatkiem orzechów i miodu, w cytrynie i suszonych pomidorach, w ziołowych przyprawach, niektórzy wolą jedynie w soli i pieprzu. Pomysłów na pieczone części kurczaka jest bardzo wiele. Można je także podawać na słodko z żurawiną lub wytrawnie z winem.

Pieczone części kurczaka pasują nie tylko do klasycznych ziemniaków, także do ryżu, wszelakich kasz, makaronów. Można je podawać na różne sposoby i to jest właśnie w nich fajne. Jeśli kupicie więcej podudzi możecie je podać w każdy dzień inaczej.

Moje podudzia są bardzo ziołowe z dużą ilością przypraw. dzięki temu, że marynowałam je całą noc w przyprawach, oleju i soku z cytryny są soczyste w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • olej
  • przyprawy:
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, curry, świeżo zmielona kolendra, lubczyk – wedle uznania
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie talarki
  • sok z połowy cytryny
  • 1/3 szklanki wody + pół łyżeczki cukru
  • łyżka masła

Wykonanie:

Podudzia umyj, osusz, polej olejem i obficie przypraw. Polej sokiem z cytryny i przemieszaj dokładnie mięso, tak by obtoczyły go równo przyprawy. Odstaw na noc. Jeśli nie masz czasu odstaw chociaż na godzinę pod przykryciem w lodówce.

Podudzia ułóż w naczyniu żaroodpornym, powtykaj gdzieniegdzie plasterki czosnku, polej wodą z dodatkiem cukru. Na wierzch ułóż łyżkę masła.

Piekarnik rozgrzej do 190C, piecz na środkowej półce bez termoobiegu około godziny czasu. Od czasu do czasu polej sosem podudzia.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.