Pieczone ziołowe podudzia kurczaka w cytrynie i czosnku

Możecie je zapiekać z dodatkiem orzechów i miodu, w cytrynie i suszonych pomidorach, w ziołowych przyprawach, niektórzy wolą jedynie w soli i pieprzu. Pomysłów na pieczone części kurczaka jest bardzo wiele. Można je także podawać na słodko z żurawiną lub wytrawnie z winem.

Pieczone części kurczaka pasują nie tylko do klasycznych ziemniaków, także do ryżu, wszelakich kasz, makaronów. Można je podawać na różne sposoby i to jest właśnie w nich fajne. Jeśli kupicie więcej podudzi możecie je podać w każdy dzień inaczej.

Moje podudzia są bardzo ziołowe z dużą ilością przypraw. dzięki temu, że marynowałam je całą noc w przyprawach, oleju i soku z cytryny są soczyste w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • olej
  • przyprawy:
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, curry, świeżo zmielona kolendra, lubczyk – wedle uznania
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie talarki
  • sok z połowy cytryny
  • 1/3 szklanki wody + pół łyżeczki cukru
  • łyżka masła

Wykonanie:

Podudzia umyj, osusz, polej olejem i obficie przypraw. Polej sokiem z cytryny i przemieszaj dokładnie mięso, tak by obtoczyły go równo przyprawy. Odstaw na noc. Jeśli nie masz czasu odstaw chociaż na godzinę pod przykryciem w lodówce.

Podudzia ułóż w naczyniu żaroodpornym, powtykaj gdzieniegdzie plasterki czosnku, polej wodą z dodatkiem cukru. Na wierzch ułóż łyżkę masła.

Piekarnik rozgrzej do 190C, piecz na środkowej półce bez termoobiegu około godziny czasu. Od czasu do czasu polej sosem podudzia.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.