Smakuję je od rana, przygotuję je jeszcze nie raz, zapewne hurtowo przed świętami. Obdaruję bliskich i rodzinę, będziemy się cieszyć świąteczną atmosferą otaczając się domowymi smakołykami. Zobacz moje inne przepisy na świąteczne pierniki: pierniki z lukrem, proste pierniczki świąteczne oraz pierniki kakaowe z lukrem pomarańczowym
Pierniczki na miodzie smakują wspaniale, są kruche, cynamonowe, znikają szybciutko 😉

Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 450 krupczatki, tortowej
- 200 g dowolnego prawdziwego miodu, płynnego, użyłam gryczanego
- 1 jajko
- 150 g cukru pudru
- 120 g masła w temp. pokojowej
- 10 g sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do pierników lub przyprawy do grzańca
Przygotowanie:
Mąkę mieszam w misce z sodą oczyszczoną i miodem. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie wyrabiam ciasto.
Dzielę ciasto porcjami, rozwałkowuję, podsypując stolnicę lub blat mąką, wycinam kształtne pierniki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę w temp. 175 C grzaniem góra + dół na środkowej półce piekarnika przez 10 minut. Zarumienione wyjmuję, studzę, czekam aż stwardnieją.
Pierniczki na miodzie gotowe! 🙂 Smacznego!