Pierniczki

Smakuję je od rana, przygotuję je jeszcze nie raz, zapewne hurtowo przed świętami. Obdaruję bliskich i rodzinę, będziemy się cieszyć świąteczną atmosferą otaczając się domowymi smakołykami. Zobacz moje inne przepisy na świąteczne pierniki:  pierniki z lukremproste pierniczki świąteczne oraz pierniki kakaowe z lukrem pomarańczowym

Pierniczki na miodzie smakują wspaniale, są kruche, cynamonowe, znikają szybciutko 😉

Pierniczki na miodzie, pyszne, chrupiące, domowe.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450 krupczatki, tortowej
  • 200 g dowolnego prawdziwego miodu, płynnego, użyłam gryczanego
  • 1 jajko
  • 150 g cukru pudru
  • 120 g masła w temp. pokojowej
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do pierników lub przyprawy do grzańca

Przygotowanie:

Mąkę mieszam w misce z sodą oczyszczoną i miodem. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie wyrabiam ciasto.

Dzielę ciasto porcjami, rozwałkowuję, podsypując stolnicę lub blat mąką, wycinam kształtne pierniki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę w temp. 175 C grzaniem góra + dół na środkowej półce piekarnika przez 10 minut. Zarumienione wyjmuję, studzę, czekam aż stwardnieją.

Pierniczki na miodzie gotowe! 🙂 Smacznego!

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.