Pierniczki

Pyszne i puszyste pierniczki z kilku łatwo dostępnych składników. Nie ma potrzeby odkładania ciasta do lodówki. Wystarczy wyrobić ciasto i od razu wykrawać dowolne kształty. To przepis na pierniczki Katarzynki, wycinane ze świątecznych foremek. Pierniczki z przepisu wychodzą puszyste i miękkie. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pierniczki, które poleżą kilka dni. Możesz je posypać cukrem pudrem bądź polukrować i dowolnie ozdabiać. To szczególne zadanie dla małych pomocników.

Pierniczki


SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g płynnego miodu
  • 100 g cukru pudru
  • 1 duże jajko – do 80 g
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao – 10 g
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie pierniczków zaczynam od wymieszania w misce wszystkich sypkich składników, tj.:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao – 10 g
  • szczypta soli

Porada. Zamiast kakao możesz wsypać łyżkę karmelu lub kawy inki (w wersji dla dzieci) bądź łyżkę kawy rozpuszczalnej.

Składniki mieszam rózgą kuchenną do połączenia. Wbijam całe duże jajko – waga do 80 g. Możesz użyć dwóch mniejszych. Wlewam 200 g płynnego miodu, czyli około pół szklanki o pojemności 250 ml. Całość wyrabiam. Ciasto powinno być elastyczne i plastyczne.

Porada. Jeśli Twoje ciasto jest za bardzo zbite i twarde, wlej odrobinę zimnej wody.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół – jeśli masz cienkie pierniczki. Przy grubszych piecz je w temp. 200 st. C.

Z ciasta odrywaj kawałki, wałkuj i wykrawaj kształty na grubość około 7 mm. Formy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Układaj pierniczki i piecz do 12 minut uważając, by za bardzo się nie spiekły.

Upieczone pierniczki wystudź i udekoruj. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub sporym słoiku.

Pierniczki grubsze powinny być miękkie i puszyste, cieńsze delikatnie chrupiące.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni


Źródło przepisu z niewielkimi zmianami: AniaGotuje.pl

Jedna odpowiedź do “Pierniczki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.