Piernik pachnący mocno nadchodzącymi Świętami. W domu unosi się zapach cynamonu i goździków, zapach kakaowy. Piernik przygotowałam z posiekanymi nerkowcami. Jest lekko wilgotny z dodatkiem powideł śliwkowych, bardzo aromatyczne domowe ciasto.
Gotowy piernik można przełożyć powidłami, udekorować polewą czekoladową. U mnie lukier cytrynowy i bakalie.
Wspaniały świąteczny wypiek!
Wesołych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia oraz ciepłej, rodzinnej atmosfery życzy
Zasmakuj Kuchni! 😉
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 15 g kakao
- 4 jajka
- 100 g miodu
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- niecałe 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody
- 70 g posiekanych nerkowców
- do dekoracji bakalie
- lukier: szklanka cukru pudru + 3 łyżki soku z cytryny
- masło do wysmarowania keksówki
Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy 180 g masła ze 100 g miodu. Dodajemy kakao i opakowanie przyprawy do piernika. Całość mieszamy i lekko podgrzewamy. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i studzimy.
W misce mieszamy mąkę i sodę. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, łączymy z mąką i sodą.
Dodajemy wystudzone masło z miodem, dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy posiekane nerkowce i powidła śliwkowe. Masą wykładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki – u mnie wymiary 11×30 cm (w najszerszym punkcie).
Piekę w temp. 180 C przez 40 min. grzaniem góra-dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika.
Po przestudzeniu ciasta przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z 3 łyżkami soku z cytryny, mieszamy do momentu uzyskania gęstego lukru. Piernik polewamy lukrem i dowolnymi bakaliami.
Smacznego 🙂
Pysznie i świątecznie 😊Wesołych Świąt!
Oj tak tak… Święta czuć w domu 🙂
Nigdy nie jadłam z nerkowcami. Świetny pomysl;) Wesołych Aniu! 😉
Jest wyśmienity, polecam 😉