Piernik z nerkowcami

Piernik pachnący mocno nadchodzącymi Świętami. W domu unosi się zapach cynamonu i goździków, zapach kakaowy. Piernik przygotowałam z posiekanymi nerkowcami. Jest lekko wilgotny z dodatkiem powideł śliwkowych, bardzo aromatyczne domowe ciasto.

Gotowy piernik można przełożyć powidłami, udekorować polewą czekoladową. U mnie lukier cytrynowy i bakalie.

Wspaniały świąteczny wypiek!

Wesołych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia oraz ciepłej, rodzinnej atmosfery życzy

Zasmakuj Kuchni! 😉

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 15 g kakao
  • 4 jajka
  • 100 g miodu
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • niecałe 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 70 g posiekanych nerkowców
  • do dekoracji bakalie
  • lukier: szklanka cukru pudru + 3 łyżki soku z cytryny
  • masło do wysmarowania keksówki

Przygotowanie:

W rondelku roztapiamy 180 g masła ze 100 g miodu. Dodajemy kakao i opakowanie przyprawy do piernika. Całość mieszamy i lekko podgrzewamy. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i studzimy.

W misce mieszamy mąkę i sodę. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, łączymy z mąką i sodą.

Dodajemy wystudzone masło z miodem, dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy posiekane nerkowce i powidła śliwkowe. Masą wykładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki – u mnie wymiary 11×30 cm (w najszerszym punkcie).

Piekę w temp. 180 C przez 40 min. grzaniem góra-dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika.

Po przestudzeniu ciasta przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z 3 łyżkami soku z cytryny, mieszamy do momentu uzyskania gęstego lukru. Piernik polewamy lukrem i dowolnymi bakaliami.

 

Smacznego 🙂

 

 

4 odpowiedzi na “Piernik z nerkowcami”

Skomentuj Anna Kater Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *