Piernik z suszonymi śliwkami

Piernik przepełniony suszonymi śliwkami, pachnący cynamonem, miodem i przyprawą do piernika to przedświąteczny obłęd w domu! Domowe wypieki są najlepsze, podkreślam to odkąd w dzieciństwie spróbowałam ciasta drożdżowego mojej Babci. Bez zbędnych dodatków, z sercem i rodzinnym zapałem przygotowane wypieki smakują najlepiej! Piernik pachnie magicznie jak nic, nie da się ukryć i przejść obojętnie! Ciasto na jedną keksówkę, bez jajek, bez miksera, pyszny, puszysty, delikatny, kakaowy. Piernik wykończony polewą czekoladową i udekorowany bakaliami to zwieńczenie słodkiego, świątecznego stołu. Pachnie smakiem świąt, ciasto domowe prowokuje do wspomnień, rodzinnego domu. Jest magicznie, ciepło i rodzinnie:)

Piernik z suszonymi śliwkami od HELIO – niezwykle aromatyczny, świąteczny i pyszny wypiek! 


SKŁADNIKI:

  • 480 g mąki
  • 200 g cukru
  • 30 g kakao
  • 150 g suszonych śliwek HELIO
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • łyżeczka miodu
  • 500 ml mleka
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki powideł śliwkowych, u mnie domowe powidła śliwkowe z czekoladą
  • polewa czekoladowa i bakalie do dekoracji

UWAGI DO PRZEPISU:

Piernik pieczony w keksówce o wyższych wymiarach: 30 x 11 cm.
Składniki mam w temp. pokojowej.


PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce mieszam razem mokre składniki. W innej łączę suche składniki, które dodaję do mokrych. Wszystko razem mieszam rózgą kuchenną, krótko do połączenia. Dodaje drobno posiekane suszone śliwki.
  2. Keksówkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto.
  3. Piernik bez jajek piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
  4. Gotowe ciasto studzę, dekoruję polewą czekoladową i posiekanymi bakaliami, np. orzechami, rodzynkami, suszoną żurawiną. Smacznego 😉

Zasmakuj Kuchni

Jedna odpowiedź do “Piernik z suszonymi śliwkami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.