Piernik przepełniony suszonymi śliwkami, pachnący cynamonem, miodem i przyprawą do piernika to przedświąteczny obłęd w domu! Domowe wypieki są najlepsze, podkreślam to odkąd w dzieciństwie spróbowałam ciasta drożdżowego mojej Babci. Bez zbędnych dodatków, z sercem i rodzinnym zapałem przygotowane wypieki smakują najlepiej! Piernik pachnie magicznie jak nic, nie da się ukryć i przejść obojętnie! Ciasto na jedną keksówkę, bez jajek, bez miksera, pyszny, puszysty, delikatny, kakaowy. Piernik wykończony polewą czekoladową i udekorowany bakaliami to zwieńczenie słodkiego, świątecznego stołu. Pachnie smakiem świąt, ciasto domowe prowokuje do wspomnień, rodzinnego domu. Jest magicznie, ciepło i rodzinnie:)
Piernik z suszonymi śliwkami od HELIO – niezwykle aromatyczny, świąteczny i pyszny wypiek!
SKŁADNIKI:
- 480 g mąki
- 200 g cukru
- 30 g kakao
- 150 g suszonych śliwek HELIO
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody
- łyżeczka miodu
- 500 ml mleka
- 125 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżki powideł śliwkowych, u mnie domowe powidła śliwkowe z czekoladą
- polewa czekoladowa i bakalie do dekoracji
UWAGI DO PRZEPISU:
Piernik pieczony w keksówce o wyższych wymiarach: 30 x 11 cm.
Składniki mam w temp. pokojowej.
PRZYGOTOWANIE:
- W misce mieszam razem mokre składniki. W innej łączę suche składniki, które dodaję do mokrych. Wszystko razem mieszam rózgą kuchenną, krótko do połączenia. Dodaje drobno posiekane suszone śliwki.
- Keksówkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto.
- Piernik bez jajek piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez ok. 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Gotowe ciasto studzę, dekoruję polewą czekoladową i posiekanymi bakaliami, np. orzechami, rodzynkami, suszoną żurawiną. Smacznego 😉
Zasmakuj Kuchni
Mmmmmmm…