Pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu piernik bez miodu, który długo zachowuje świeżość. Piernik z dużą ilością powideł śliwkowych, cynamonu oraz kakao jest niesamowicie aromatyczny. Domowy piernik udekorowany polewą czekoladową oraz ozdobiony posiekanymi orzechami, suszonymi owocami lub cukrowymi koralikami wygląda i smakuje obłędniej. To ciasto, które upieczesz w weekend i Święta Bożego Narodzenia. Zapraszam po przepis na piernik bez miksera oraz kilka porad.
SKŁADNIKI:
- 350 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 1 szklanka mleka
- 10 g cukru z wanilią
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- ½ szklanki oleju
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
Uwagi do przepisu:
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na formę keksową o wymiarach: 30 x 11 cm.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam rózgą kuchenną wszystkie składniki sypkie, tj.:
- 350 g mąki pszennej
- 140 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 10 g cukru z wanilią
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
Porada. Możesz wymieszać jedną płaską łyżeczkę cynamonu z płaską łyżeczką przyprawy do piernika, co wzmocni smak ciasta.
Po wymieszaniu sypkich składników dodaję pełną szklankę powideł śliwkowych.
Porada. Szklankę powideł śliwkowych możesz zastąpić dżemem z czarnej porzeczki.
Następnie wbijam trzy całe jajka, wlewam szklankę mleka oraz połowę szklanki oleju rzepakowego. Całość dokładnie, lecz krótko mieszam rózgą kuchenną, tylko do połączenia.
Formę keksową smaruję masłem lub olejem, wykładam papierem do pieczenia.
Porada. Możesz wysmarować formę tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Ciasto piernikowe wylewam do formy, delikatnie wyrównuję.
Formę keksową wkładam do nagrzanego piekarnika na środkową półkę.
Piernik piekę 45-50 minut. Po 40 minutach możesz sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Po upieczeniu możesz od razu wyjąć piernik z piekarnika.
Przygotowanie polewy z kakao:
W garnuszku, na małej mocy palnika, roztapiam 100 g masła (połowę klasycznej kostki o wadze 200 g) razem z 80 g cukru. Cały czas mieszam rózgą kuchenną do rozpuszczenia cukru. Wlewam trzy łyżki mleka, mieszam.
Garnuszek ściągam z palnika, wsypuję trzy łyżki dobrego kakao, mieszam rózgą do połączenia.
Wystudzony piernik polewam polewą czekoladową, dekoruję.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Źródło: z niewielkimi zmianami Wielka encyklopedia kuchni polskiej.
Pięknie wyrósł. Ślicznie i w delikatny sposób udekorowany:)
Chyba się skusze na przepis 😊😋
Smakowicie wygląda:)