Domowe pierniczki są najlepsze. Przekonuje się o tym za każdym razem gdy po nie sięgam w domu 🙂
Bez zbędnych składników, spulchniaczy i tym podobne.
Takie pierniki możecie udekorować kolorowymi lukrami, czekoladą, posypać bakaliami. Są wspaniałe! 🙂
Składniki:
- 400 g mąki białej pszennej
- 10 g przyprawy do piernika
- 120 g brązowego cukru
- 5 g sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 100 g miodu
- 100 g masła
- 2 jajka
- lukier:
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- do smaku kilka kropel wyciśniętego soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Rozpuść masło, ostudź. Suche składniki wymieszaj dobrze ze sobą, dodaj roztopione masło wymieszane z miodem i dwoma jajkami.
Elastyczne ciasto rozwałkuj na podsypanym blacie mąką na grubość około 5 mm, po tym czasie wykrawaj ulubione wzorki. Piecz około 10 minut w temp. 180 C.
Zrób lukier:
Do garnuszka wsyp cukier puder oraz dolej mleko i sok z pomarańczy. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dekoruj pierniczki jak tylko chcesz.