Pierniki kakaowe z lukrem pomarańczowym

Domowe pierniczki są najlepsze. Przekonuje się o tym za każdym razem gdy po nie sięgam w domu 🙂

Bez zbędnych składników, spulchniaczy i tym podobne.

Takie pierniki możecie udekorować kolorowymi lukrami, czekoladą, posypać bakaliami. Są wspaniałe! 🙂

Składniki:

  • 400 g mąki białej pszennej
  • 10 g przyprawy do piernika
  • 120 g brązowego cukru
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g miodu
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • do smaku kilka kropel wyciśniętego soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Rozpuść masło, ostudź. Suche składniki wymieszaj dobrze ze sobą, dodaj roztopione masło wymieszane z miodem i dwoma jajkami.

Elastyczne ciasto rozwałkuj na podsypanym blacie mąką na grubość około 5 mm, po tym czasie wykrawaj ulubione wzorki. Piecz około 10 minut w temp. 180 C.

Zrób lukier:
Do garnuszka wsyp cukier puder oraz dolej mleko i sok z pomarańczy. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dekoruj pierniczki jak tylko chcesz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.