Pierniczki

Pierniczki domowe wyjątkowo pachną świętami, ciepłem rodzinnego domu i słodyczą. Kształtne ciasteczka powstały z pomocą dziecka, smakują wyjątkowo. Zapraszam po prosty i sprawdzony przepis na pyszne, świąteczne pierniczki udekorowane lukrem.

Pierniczki świąteczne


SKŁADNIKI:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 140 g cukru pudru
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • kolorowy lukier do dekoracji, u mnie gotowe pisaki w tubkach o 4 kolorach

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam w ciasto, tworząc kulę.

Ciasto na pierniki wstawiam na ok. 20 minut do lodówki, przykrywam folią lub talerzem.

Po tym czasie odrywam kawałki ciasta i rozwałkowuję, stolnicę podsypuję lekko mąką, by ciasto się nie przyklejało. Wycinam kształty.

Pierniczki układam na papierze do pieczenia.

Piekę w temp. 180 st. C, grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu (na środkowej półce) przez ok. 8-10 minut. Pilnuje, by się nie przypaliły.

Wystudzone dekoruję kolorowym lukrem.

Smacznego.


Przepis pochodzi stąd.

3 odpowiedzi do “Pierniczki”

  1. Choć święta za nami, dziś robiłam pierniczki z tego przepisu – są MEGA pyszne!!
    Dziękuję za przepis:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.