Pierniczki domowe wyjątkowo pachną świętami, ciepłem rodzinnego domu i słodyczą. Kształtne ciasteczka powstały z pomocą dziecka, smakują wyjątkowo. Zapraszam po prosty i sprawdzony przepis na pyszne, świąteczne pierniczki udekorowane lukrem.
Pierniczki świąteczne
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 140 g cukru pudru
- 4 łyżki miodu
- 100 g roztopionego masła
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- kolorowy lukier do dekoracji, u mnie gotowe pisaki w tubkach o 4 kolorach
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam w ciasto, tworząc kulę.
Ciasto na pierniki wstawiam na ok. 20 minut do lodówki, przykrywam folią lub talerzem.
Po tym czasie odrywam kawałki ciasta i rozwałkowuję, stolnicę podsypuję lekko mąką, by ciasto się nie przyklejało. Wycinam kształty.
Pierniczki układam na papierze do pieczenia.
Piekę w temp. 180 st. C, grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu (na środkowej półce) przez ok. 8-10 minut. Pilnuje, by się nie przypaliły.
Wystudzone dekoruję kolorowym lukrem.
Smacznego.
Przepis pochodzi stąd.
Powiem tak. Bardzo prosty, fajny i b.dobrze opisany przepis:) ciasteczka wychodzą rewelacja !@
Choć święta za nami, dziś robiłam pierniczki z tego przepisu – są MEGA pyszne!!
Dziękuję za przepis:)
Super! 🙂