Świąteczny nastrój powoli zaczyna udzielać się i mi. Pierwszym na to dowodem są przygotowane kruche pierniczki, z lukrem. W domu zapachniało aromatycznym ciastem, a zapach pieczonych pierników jest wręcz obłędny.
Do przygotowania pierniczków używam zamiennie przyprawy do piernika lub przyprawy do grzańca.
Pierniczki z lukrem przygotowuję co roku, lukruję do woli, ozdabiam, obdarowuję rodzinę. Przygotowuję je na kilka sposobów, także z dodatkiem kakao, zobacz moje proste pierniczki świąteczne oraz pierniki kakaowe z lukrem pomarańczowym
Zapraszam na świąteczne pierniczki z lukrem, mega chrupiące i pyszne!
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450 krupczatki lub dowolnej pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru, może być trzcinowy
- 4 łyżki miodu, użyłam gryczanego, może być dowolny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- płaska łyżka przyprawy do piernika lub przyprawy do grzańca, jeśli lubicie dajcie więcej
- 2 łyżki masła w temp. pokojowej
Przygotowanie:
- Miód wlewamy do małego garnuszka i podgrzewamy aż zrobi się płynne.
- Wymieszać łyżką przesianą mąkę z gorącym miodem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać łyżką, następnie ręką.
- Ciasto wałkować i wycinać ciasteczka za pomocą ozdobnych foremek. Kiedy nie używamy części ciasta powinno być w lodówce.
- Piekarnik rozgrzać do 175 C i piec ciasteczka na papierze do pieczenia przez 10 minut. Na początku są miękkie, ale stwardnieją. Z przepisu wyszło 40 kształtnych ciasteczek.
- Gotowe wystudzić, udekorować lukrem.
Pycha!♡
Nadia
Zapraszam serdecznie do udziału w konkursie na pierniki 🙂
https://cookpad.com/pl/konkursy/260-konkurs-pierniki-i-pierniczki
Mogłabym jeść cały czas🌸
Mmmmniam. Cudne pierniczki 🎄❤