Pierniki z lukrem

Świąteczny nastrój powoli zaczyna udzielać się i mi. Pierwszym na to dowodem są przygotowane kruche pierniczki, z lukrem. W domu zapachniało aromatycznym ciastem, a zapach pieczonych pierników jest wręcz obłędny.

Do przygotowania pierniczków używam zamiennie przyprawy do piernika lub przyprawy do grzańca.

Pierniczki z lukrem przygotowuję co roku, lukruję do woli, ozdabiam, obdarowuję rodzinę. Przygotowuję je na kilka sposobów, także z dodatkiem kakao, zobacz moje proste pierniczki świąteczne oraz pierniki kakaowe z lukrem pomarańczowym

Zapraszam na świąteczne pierniczki z lukrem, mega chrupiące i pyszne!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450 krupczatki lub dowolnej pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru, może być trzcinowy
  • 4 łyżki miodu, użyłam gryczanego, może być dowolny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • płaska łyżka przyprawy do piernika lub przyprawy do grzańca, jeśli lubicie dajcie więcej
  • 2 łyżki masła w temp. pokojowej

Przygotowanie:

  1. Miód wlewamy do małego garnuszka i podgrzewamy aż zrobi się płynne.
  2. Wymieszać łyżką przesianą mąkę z gorącym miodem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać łyżką, następnie ręką.
  3. Ciasto wałkować i wycinać ciasteczka za pomocą ozdobnych foremek. Kiedy nie używamy części ciasta powinno być w lodówce.
  4. Piekarnik rozgrzać do 175 C i piec ciasteczka na papierze do pieczenia przez 10 minut. Na początku są miękkie, ale stwardnieją. Z przepisu wyszło 40 kształtnych ciasteczek.
  5. Gotowe wystudzić, udekorować lukrem.

5 odpowiedzi na “Pierniki z lukrem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.