Pierogi faszerowane karmelizowaną cebulą

Pierogi są baardzo wdzięczne – możecie do nich włożyć farsz jaki lubicie.

Dziś polecam Wam nietypowe pierogi.. Są moim kulinarnym wymysłem i połączeniem smaków, na które w danej chwili miałam ochotę.

Wypróbujcie poniższy przepis, a przekonacie się o ich wyjątkowym smaku.

Składniki:

  • 6 dużych cebul
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, papryka słodka
  • Ciasto na pierogi:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę z wodą i olejem, dodajemy jajko, sól i szczyptę gałki muszkatołowej. Wyrabiamy ciasto, wykrawamy kółka, nakładamy farsz, zlepiamy.

Karmelizowana cebula:
Na patelni roztapiamy masło wraz z oliwą. Wrzucamy cebulę pokrojoną w cienki piórka, dodajemy miód, cukier, mieszamy. Smażymy na średnim ogniu aż cebula zmięknie. Ustawiamy mały ogień, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy do miękkości. Często mieszamy, by cebula się nie przypaliła.
Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy na średnim ogniu od czasu wypłynięcia około 3-5 minut.

Smacznego:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *