PIEROGI (KLUSKI) LENIWE

Dziś przepis na pierogi leniwe na słodko z dodatkiem domowej konfitury z jabłek z cynamonem posypane cukrem pudrem lub trzcinowym. Proponuję także śmietanę z cukrem lub polane masłem i obsypane cukrem – jak u Babci 😉 Pyszny obiad i propozycja także dla dzieci. Dla młodszych serwuję prosto z wody, dla starszych odsmażone na złoto. W jakiejkolwiek wersji i z dodatkami wszelakimi są pyszne! Moja A. za nimi szaleje! Czemu mnie to nie dziwi? 😉

SKŁADNIKI:

  • 600 g ziemniaków
  • 400 g białego sera
  • 1-2 jajka
  • około 1/2 szklanki mąki
  • sól do smaku
  • dodatki: konfitura jabłkowa z cynamonem, cukier puder lub cukier trzcinowy do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieram i gotuję w osolonym wrzątku. Ugotowane przeciskam przez praskę, odkładam na bok gdzie się studzą.

Biały ser dobrze ugniatam widelcem.

Na stolnicę wykładam ostudzone ziemniaki, twaróg, wbijam jajka i dodaję większą część mąki, wyrabiam jednolite i zwarte ciasto, lekko wilgotne, ale nie klejące się do rąk . W międzyczasie podsypuję mąką, ale nie za dużo, ponieważ pierogi leniwe po ugotowaniu będą twarde.

Odrywam kawałki ciasta, roluję w wałki, lekko spłaszczam i kroję nożem w ukośne lub proste kluski.

W dużym garnku gotuję wodę z łyżeczką soli i niewielką ilością oleju, tak by kluski się nie posklejały. Wrzucam partiami na wrzątek, mieszam by nie przywarły do dna. Po wypłynięciu wykładam łyżką cedzakową na talerz. Podaję od razu lub odsmażam później na złoto.

Smacznego 😉


Przepis: „Kuchenne Inspiracje. Pierogi, kluski, makarony”, s. Maria, nr 10/2018.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *