Pierogi leniwe

Możecie je zajadać z tartą bułką przesmażoną na maśle, polane stopionym masełkiem, cynamonem, posypane cukrem. Wybór i upodobania zostawiam Wam.

Kuchnia “na leniucha” 🙂 – ten ciekawy i smaczny przepis pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej.

Składniki:

  • 50 dag sera białego
  • 2 jajka
  • 10 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól

Przygotowanie pierogów:

  1. ser mielimy lub przeciskamy przez praskę
  2. żółtka oddzielamy od białek, zaś białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,
  3. do zmielonego sera dodajemy żółtka i mąkę, mieszamy starannie, na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę, zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajcie mąki,
  4. ciasto dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy wałek i kroimy kluski – powinny byś skośne, ale ja pokroiłam je “na prosto”,
  5. gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.