Pierogi mięsne z pomidorami

Takie pierogi podawajcie okraszone cebulką przesmażoną na oleju z dodatkiem słodkiej papryki i kilku plasterków boczku. Smakują także (jak widzicie na zdjęciu) ze szczypiorkiem.

Możecie podać pierogi inaczej, zrezygnować z boczku, zamiast tego polać danie lekko przesmażonymi pomidorkami koktajlowymi na klarowanym maśle, z cebulką lub bez.

Składniki:

Ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych – zamiennie możecie użyć kilka pieczarek

Przyprawy:

  • bazylia, oregano, lubczyk, sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. składniki na ciasto mieszamy ze sobą, z tym że wodę dolewamy stopniowo do momentu powstania gładkiego i elastycznego ciasta,
  2. przygotuj farsz: cebulę z czosnkiem posiekaj i podsmaż na oleju, dodaj mięso i smaż aż się ładnie zarumieni, dodaj pomidory z puszki i gotuj jeszcze chwilę aż nadmiar wody odparuje, a farsz stanie się gęsty, wtedy dopraw do smaku przyprawami, odstaw, by farsz przestygł,
  3. ciasto rozwałkuj, wykrawaj kółka lub krój na kwadraty, nakładaj farsz i zlepiaj fantazyjnie brzegi,
  4. gotuj w osolonej wrzącej wodzie kilka minut od wypłynięcia na wierzch.

Smacznego 🙂

Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z Polskich Smaków nt. pierogów, Poradnik Smakosza, nr 9-10 / 2016.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.