Moje autorskie świąteczne pierogi rybne z dodatkiem żółtego sera, marchewki i świeżych ziół – koperku i natki pietruszki. Połączenie smaków okazało się trafne, a pierogi naprawdę pyszne (wyjątkowe!) w smaku, o aromacie świeżej ryby, sera, cebulki i świeżych ziół. Lubimy najbardziej odsmażone na oleju, zarumienione i chrupiące. Polecam na Wigilię.
Naprawdę palce lizać! Po takiej pracy w kuchni przy lepieniu pierogów należała mi się przedświąteczna niewielka porcja 🙂 oczywiście podzieliłam się z Mężem – pycha! Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić, poczekają do świąt kilka dni 😉
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 1 jajo
- około pół szklanki ciepłej wody, ale dolewajcie ją powoli i sami ocenicie ile jej wystarczy, gdyby ciasto było za rzadkie dodajcie mąki, gdy za twarde – dodajcie wody
farsz:
- 470 g filetów z dorsza
- 100 g żółtego startego na większych oczkach
- 1 marchewka starta na większych oczkach
- 1 cebula
- 1 jajo
- garść posiekanej drobno natki pietruszki
- garść posiekanego drobno koperku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 jajo
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk, majeranek
- Przygotowanie:
- na maśle przesmaż drobno posiekaną cebulę, po chwili dodaj startą na tarce marchewkę, przesmaż chwilę;
- rybę umyj w zimnej wodzie, dobrze odciśnij z nadmiaru wody i osusz dobrze ręcznikiem papierowym, pokrój w drobną kostkę i dodaj do warzyw na patelni, przesmaż przez kilka minut aż ryba będzie lekko gotowa, mieszaj;
- w blenderze umieść wszystkie składniki z patelni, dodaj jajko i żółty ser i zmiksuj razem na gładką masę;
- do masy dodaj koperek i natkę pietruszki, przypraw do smaku, dobrze wymieszaj;
- składniki na ciasto połącz ze sobą, ma być elastyczne, odstaw na 5 minut, przykryj ściereczką, następnie wałkuj cienko, wykrawaj kółka lub kwadraty, faszeruj i gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
- Smacznego rybnego 🙂