Pierogi z kapustą i grzybami

Uwielbiamy pierogi! Można przygotować pierogi na słodko, na słono, rybne, mięsne, serowe, z warzywami, z kapustą i grzybami, … po prostu co chcecie i na co macie ochotę.

Kolorowe ciasto na pierogi – można dodać do ciasta trochę soku z buraka – będą bordowe, dodać szpinak – będą zielone, dodać kurkumy – będą żółte. Takie kolorowanie ciasta pierogowego to z pewnością fajna zabawa dla małych kuchennych pomocników;) A efekt – nie tylko smakują, ale także dodatkowo cieszą oko wyjątkowymi kolorami:)

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • Farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 250 g suszonych grzybów, np. podgrzybków lub 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta natur, lubczyk
  • olej do smażenia
  • Polewka:
  • olej rzepakowy
  • kilka plastrów boczku lub innej wędliny
  • 1 cebula pokrojona w piórka

Wykonanie:

Składniki na ciasto wyrabiam na elastyczne i miękkie ciasto. W razie czego dodaję więcej mąki lub wody w zależności czy ciasto klei się do rąk czy nie. Podsypuję stolnicę mąką i wałkuję na cienkie placki. Wykrawam ozdobnym wykrawaczem do pierogów odpowiednie kółka z wzorkiem na brzegach.

Kapustę szatkuję, przepłukuję i gotuję do miękkości w wodzie. Następnie dobrze odciskam z nadmiaru wody. Pieczarki kroję drobno i podsmażam na rozgrzanym oleju razem z drobno posiekaną cebulkę. Jeśli robicie farsz z wykorzystaniem suszonych grzybów to wcześniej je wymoczcie kilka godzin w wodzie, potem drobno posiekajcie.

Jeśli uznamy, że farsz jest miękki i dobry dodajemy posiekaną kapustę, przyprawiamy wedle uznania do smaku i dusimy jeszcze chwilę.

Faszerujemy nimi pierogi.

Do osolonego wrzątku wrzucamy pierogi, jak wypłyną na wierzch gotujemy około 5-8 minut.

Możecie zrobić także polewkę: na niewielkiej ilości oleju podsmażcie kilka pokrojonych w kostkę plastrów boczku albo jakiejś innej wędliny plus 1 cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Doprawcie solą i pieprzem, przyrumieńcie i polejcie pierogi. Odsmażone pierogi z mięsną polewką smakują wyśmienicie na drugi dzień Świąt.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.