Pierogi z kapustą i pieczarkami z rzeżuchą

Kto ich nie lubi!

W moim rodzinnym domu często przygotowuje się pierogi. Są fantazyjne, można je faszerować dowolnym nadzieniem. Smakują wytrawne, słodkie, słodko-kwaśne, odsmażone na chrupko.. 😉

Są dość tanim daniem, ciasto to jedynie mąka i woda (w wersjo na bogato dodaje się jajko 😉

Choć lepienie pierogów jest czasochłonne to te chwile spędzone w kuchni się opłacają – pierogi zawsze smakują pysznie. Pierogi z kapustą i pieczarkami podałam z rzeżuchą, są pyszne, polecam 🙂

Składniki:

  • ciasto:
  • 0,5 kg maki pszennej
  • 1 jajko
  • łyżeczka miękkiego masła
  • szczypta soli
  • gorąca woda – na oko, podczas dodawania wody do ciasta sami zobaczycie kiedy więcej jej nie dodawać, ciasto ma być elastyczne, nie lejące się, bo nic z nich nie ulepicie
  • farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 2 średnie cebule
  • masło klarowane
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek

Przygotowanie:

Ciasto:

W mące zrobić dołek, dodać masło, szczyptę soli i wbić jedno jajko. Wymieszać dokładnie palcami. Wyrabiając dodawać powoli gorącą wodę do momentu kiedy ciasto będzie elastyczne i równomiernie dobrze wyrobione.

Z ciasta wałkujcie cienkie placki, wykrawajcie z nich szklanką lub ozdobnym kołem kółka. Faszerujcie farszem z kapusty i pieczarek.

Oto jak zrobić farsz:

Kapustę zagotuj w wodzie do miękkości, około 30 minut na średnim ogniu. Gdy będzie miękka, dokładnie ją odcedź, lekko wystudź i drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej masło, posiekaj w kostkę pieczarki i cebulę. Na patelnię wrzuć pieczarki, chwilę duś, następnie dodaj posiekaną cebulę, dopraw do smaku. Duś do miękkości.
Następnie połącz ze sobą kapustę z pieczarkami, duś jeszcze kilka minut na patelni, przypraw do smaku wedle uznania co do ilości przypraw.

Gotowe pierogi wrzucajcie na osolony wrzątek, gotujcie około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchni wody. Wyłóżcie je łyżką cedzakową, smacznego! 🙂

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.