Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Aromatyczne pierogi, które zasmakują na pewno każdemu 😉

Ja zawsze przygotowuję sobie więcej ciasta i wykorzystuję część, a resztę zamrażam. Jeśli innym razem przyjdzie nam ochota na jakiś pyszny “środek”, którym będę chciała faszerować pierogi to wyciągam trochę wcześniej ciasto i przyrządzam 😀

Składniki:

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • około 1 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • łyżeczka miękkiego masła
  • szczypta soli
  • farsz:
  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

Przygotowanie ciasta:

  • przesiana mąkę wymieszaj z jajkiem, masłem i solą;
  • stopniowo dodawaj wodę, mieszaj, wyrabiaj przez 10 minut, przykryj ściereczką i odłóż na bok.

Przygotowanie farszu:

  • ugotowaną kaszę wymieszaj z pokruszonym twarogiem, jajkiem, natką pietruszki, przypraw.

Przygotowanie pierogów:

  • rozwałkuj ciasto, wycinaj szklanką lub ozdobnym krążkiem kółka, nakładaj farsz i zlepiaj dokładnie brzegi;
  • gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Możecie od razu zjadać lub lekko wystudzone podsmażyć na rumiano na patelni.

Jedna odpowiedź do “Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.