Aromatyczne pierogi, które zasmakują na pewno każdemu 😉
Ja zawsze przygotowuję sobie więcej ciasta i wykorzystuję część, a resztę zamrażam. Jeśli innym razem przyjdzie nam ochota na jakiś pyszny “środek”, którym będę chciała faszerować pierogi to wyciągam trochę wcześniej ciasto i przyrządzam 😀
Składniki:
- ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- około 1 szklanki ciepłej przegotowanej wody
- łyżeczka miękkiego masła
- szczypta soli
- farsz:
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie ciasta:
- przesiana mąkę wymieszaj z jajkiem, masłem i solą;
- stopniowo dodawaj wodę, mieszaj, wyrabiaj przez 10 minut, przykryj ściereczką i odłóż na bok.
Przygotowanie farszu:
- ugotowaną kaszę wymieszaj z pokruszonym twarogiem, jajkiem, natką pietruszki, przypraw.
Przygotowanie pierogów:
- rozwałkuj ciasto, wycinaj szklanką lub ozdobnym krążkiem kółka, nakładaj farsz i zlepiaj dokładnie brzegi;
- gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Możecie od razu zjadać lub lekko wystudzone podsmażyć na rumiano na patelni.
Ciekawy pomysł na farsz! 🙂