Pierogi z kiszoną kapustą

O pierogach już nieraz wypowiadałam się bardzo ciepło, nic dziwnego, mogłabym je jeść codziennie. Naprawdę! Uwielbiam czytać przepisy na rozmaite farsze, którymi faszeruję nie tylko pierogi, także krokiety, cepeliny, ravioli, kołduny, pielmieni, gruzińskie chinkali, czy wszelakie kluski.

Najlepsze pierogi lepiłam w duecie z Babcią, były najlepsze, z sercem i rodzinną miłością, nie do podrobienia. Dziś lepię pierogi sama lub w odwiedzinach z Mamą, wychodzą nam całkiem całkiem, do tego spore jak na dużą rodzinę przystało ilości;) Ostatnio u Mamy powstały pierogi z własnoręcznie zbieranymi jagodami, lecz zbyt szybko zniknęły ;( nie zdążyłam zrobić sesji, więc innym razem się pochwalimy 😉

Najlepiej przygotowywać je w towarzystwie, czas szybciej płynie a i jakoś więcej pierogów i szybciej i smaczniej przybywa. Jedna lepi, druga faszeruje, same się gotują 🙂

Dziś pierogi z kapustą kiszoną, nauczona od najmłodszych lat – uwielbiam tę wersję najbardziej odsmażoną, na chrupko! Są pyszne, wystudzone też dziwnym trafem znikają…:)

SKŁADNIKI:

  • Ciasto na pierogi (ok. 40 sztuk):
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • opcjonalnie: 1 żółtko
  • 2 łyżki stopionego masła
  • około ¾ szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 liść laurowy
  • 2 owoce ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowanie ciasta: Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z solą.
  2. Zrobić w mące zagłębienie, wbić żółtko, wlać stopione masło.
  3. Zagniatać ciasto, po trochu dolewając ciepłej wody. Ciasto powinno być gładkie, ale nie może kleić się do rąk. W zależności od potrzeb dosypywać mąki lub dolewać więcej ciepłej wody.
  4. Z gotowego ciasta odciąć spory kawałek i cienko rozwałkować. Resztę ciasta przykryć ściereczką lub miską, aby nie wysychało. To ważne! Bo z takiego ciasta pierogi nie będą chciały się lepić.
  5. Szklanką lub foremką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać tworząc kształtne brzegi. Najpierw dokładnie skleić ze sobą oba brzegi, a następnie palcem wskazującym i kciukiem robić „szczypanki”, powstanie charakterystyczna falbanka. Postępować tak z resztą ciasta aż do wyczerpania.
  6. Przygotowanie farszu: Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.
  7. Kapustę odcisnąć i drobno poszatkować.
  8. Na patelni rozgrzać trochę oleju, dodać kapustę i podsmażyć. Zmniejszyć ogień, podlać odrobiną wody, dodać odcedzone grzyby i dusić całość pod przykryciem przez ok. 45 minut.
  9. Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy, liść i ziele. Gdy kapusta będzie miękka, odstawić z ognia, usunąć liść i ziele, doprawić do smaku solą i pieprzą, ostudzić.
  10. Farsz nakładać na ciasto, zlepiać.
  11. Pierogi wrzucać na wrzątek z łyżeczką soli i odrobiną oleju (po to, by pierogi nie kleiły się do siebie podczas gotowania).
  12. Po wrzuceniu zamieszać, by nie przywarły do dna, po wypłynięciu gotować około 5 minut.
  13. Jeść gorące od razu lub/i – tak jak ja – po ostudzeniu odsmażyć na chrupko. Rewelacja!

Przepis pochodzi z publikacji mini książki Siostra Maria, Kuchenne Inspiracje, „Pierogi, kluski, makarony”, nr 10/2018, Martel.

Życzę udanego lepienia i smacznego!

 

 

4 odpowiedzi na “Pierogi z kiszoną kapustą”

Skomentuj Justyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *