Pierogi z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Aromatyczne i delikatne mięso, połączenie przypraw i szczypior, który jest dopełnieniem tego niesamowitego farszu. Do tego delikatne ciasto, które pięknie zamyka w sobie wszystkie smaki. Pierogi są autorskie, smakują na ciepło prosto z wody z okrasą, podsmażone na złoto i chrupko, nawet na zimno.
Taki talerz stanowił uzupełnienie życzeń i zastąpił tradycyjne kwiaty na imieniny Teściowej 😉

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki (używam na pizzę 500)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego z chili
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Farsz:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 10 średnich pieczarek
  • 1 nieduża cebula
  • 3 łyżki sera koziego
  • 1 suszony pomidor
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • klarowane masło
  • sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto łączę, wykładam na stolnicę posypaną mąką, wałkuję.
Wycinam szklanką koła.

Farsz: Pierś myję, kroję w drobną kostkę, smażę na klarowanym maśle.
Gdy zmieni kolor dodaję pokrojony w kosteczkę suszony pomidor, następnie pieczarki i cebulę pokrojone w cienkie piórka. Doprawiam solą, pieprzem, ostrą papryką.

Gotową, aromatyczną masę miksuję na gładko. Dodaję 3 łyżki koziego sera i połowę szczypiorku.

Nakładam łyżeczkę farszu na pieroga. Gotuję w osolonej wodzie z łyżką oleju od wypłynięcia około 3-5 minut.

Podaję z roztopionym masłem i szczypiorkiem. Smacznego!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.