Pierogi z mięsem i pieczarkami

Pierogi to coś co u nas w domu lubimy najbardziej.

Lepimy je nie tylko na święta z kapustą i grzybami oraz z farszem rybnym, lecz także w ciągu roku. Z mięsem, z grzybami, z serem, z twarogiem, czy na słodko z jagodami lub innymi owocami. Pierogi są o tyle wdzięczne, że możemy je faszerować naprawdę do woli. Ciasto jest elastyczne i pasuje do każdego farszu.

Do ciasta na pierogi dodałam 2 jajka, jeśli nie macie nie musicie ich dodawać, za to dodajcie nieco więcej wody. Na 4 szklanki mąki wychodzi 1 i 1/2 szklanki wody.

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Składniki:

  • ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1,5 szklanki przegotowanej letniej wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • farsz:
  • 500 g gotowanego mięsa wieprzowego, np. z łopatki lub karczku
  • 300 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, papryka słodka i ostra
  • masło klarowane

Wykonanie:

Składniki na ciasto dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Gdyby ciasto się kleiło dosypcie mąki. Gdy ciasto będzie gotowe rozwałkujcie nie za grubo i szklanką wykrójcie kółka.

Mięso ugotujcie, ostudźcie i zmielcie. Pieczarki zetrzyjcie na tarce o większych oczkach.  Duście na małej ilości masła klarowanego, odparujcie wodę z pieczarek. W misce połączcie mięso i pieczarki wraz z jajkiem i koncentratem, przyprawcie do smaku. Na każde wykrojone kółko nałóżcie łyżeczkę farszu, sklejcie dokładnie brzegi. Możecie użyć też specjalnej kształtnej wykrawaczki do ciasta, pierogi będą miały ładne kształtne brzegi. Układać na tacy oprószonej mąką. Gotujcie w osolonym wrzątku około 10 min.

Podawajcie z olejem, skwarkami i cebulką lub ulubionym sosem.

U nas w domu lubimy, oprócz świeżo wyjętych pierogów z wody, także te odsmażane. Są przyrumienione i chrupiące. Podajemy je z cebulką i boczkiem posypane drobniutko startym parmezanem. Jak szaleć to na całego 🙂

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.