Pierogi z serem i miętą

Smaczna wariacja mojej Mamy. Uwielbiamy pierogi i od zawsze gościły one na naszym stole na obiad, nie tylko od święta (szczególnie te znane świąteczne z kapustą i grzybami lub rybne, mięsne).
Tak jak często się pojawiały, tak też powstawały różne wersje, pomysły na łączenie smaków. Latem lubiliśmy lepić pierogi z jagodami, truskawkami, nawet śliwkami w połączeniu ze słodkim twarożkiem. Owocowe pierogi podawaliśmy ze słodką śmietaną. Jednak moja Mama znalazła kolejny wspaniały składnik do pierogów latem – orzeźwiającą miętę. Do tego prosto z ogródka przed domem! 🙂

Kiedy przygotowuje pierogi z serem to kupuję go w większych ilościach, robię od razu kilka farszów.

I tak za jednym zamachem powstają np. serowe pierogi:

– z miętą, szczególnie latem,

– z miętą i cynamonem,

– ze szczypiorem i dużą ilością pieprzu,

– na słodko: z cukrem trzcinowym i szczyptą cynamonu,

– z cebulką i boczkiem.

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 125 ml wody mineralnej
  • sól

Składniki na farsz:

  • ok. 1 kg białego sera (półtłustego lub tłustego)
  • 4 łyżki śmietany
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki cukru lub opcjonalnie więcej/mniej wg uznania
  • garść świeżej mięty

Przygotowanie:

  1. Do mąki wbijamy jajko, wlewamy wodę. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto.
  2. Okrawamy po kawałku, rozwałkujemy na niezbyt gruby placek i wycinamy krążki.
  3. Biały ser łączymy z niewielką ilością soli, dodajemy cukier, śmietanę i posiekaną miętę. Wszystko dobrze ugniatamy widelcem, ucieramy łyżką. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.
  4. Farsz nakładamy po kolei na każdy krążek, zlepiamy dokładnie brzegi.
  5. Wrzucamy na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut.

Podaję ze śmietaną lub odsmażone na chrupko z masełkiem.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.