Pierogi z twarogiem i szczypiorem

Wyniosłam ten przepis z domu, pierogi smakują wyśmienicie, ciasto jest delikatne. Domowe pierogi podaję z roztopionym masłem i posiekanym świeżym szczypiorkiem. Palce lizać, mówię Wam 😉

SKŁADNIKI:

  • Na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu
  • Farsz:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 cebule
  • 1 żółtko
  • garść szczypioru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciasto wyrabiam na elastyczne i miękkie ciasto. Podsypuję na stolnicy / blacie mąką i wałkuję na cienki placek. Wykrawam szklanką kółeczka.

W miseczce mieszam twarożek, żółtko, drobno posiekaną cebulkę wraz ze szczypiorkiem, przyprawiam solą i pieprzem. Nakładam farsz, zlepiam. Wrzucam na osolony wrzątek z łyżką oleju, gotuję od momentu wypłynięcia około 3-5 minut.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.