Pierogi z ziemniakami

Aby ciasto na pierogi było bardziej miękkie i łatwiej się je wałkowało można do jego zagniatania dodać wrzątku bądź dodać do ciasta ugotowanego rozgniecionego ziemniaka.

Ciasto na pierogi jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami czy jagodami. Polewane są śmietaną lub jogurtem (niekiedy dodaje się do śmietany lub jogurtu cukru).

Pierogi najczęściej okrasza się podsmażoną na oleju cebulką lub skwarkami, także masłem, nawet ketchupem (szczególnie te mięsne i odsmażone na złoto i chrupiące).

Pierogi oprócz tradycyjnego gotowania w osolonej wodzie można także piec w piekarniku, zwykle (w zależności od farszu) piecze się je w 200C na środkowej półce bez termoobiegu na złoty kolor.

Ciekawostka: pierogi wymyślono w Chinach. Do Polski moda na nie dotarła w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie.

Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami.

Składniki:

  • ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka margaryny / masła
  • 1 szklanka gorącej wody
  • sól
  • farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • przyprawy; sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano
  • oliwa

Przygotowanie ciasta:

  • z mąki, rozpuszczonej margaryny / masła i szczypty soli oraz gorącej wody zagnieć ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne; jak je wyrobicie to zawińcie je w folię i odstawcie na pół godziny na bok;

Przygotowanie farszu:

  • ziemniaki zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane, odcedź i przesmaż na rozgrzanym oleju wraz z drobno posiekaną cebulką, dopraw do smaku przyprawami;

I już prawie gotowe…

Rozwałkuj tylko ciasto, wykrawaj kółka, nakładaj farsz, zlepiaj fantazyjnie i gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem dwóch łyżek oleju rzepakowego (opcjonalnie). Gotuj 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.

Wszystkie te mądrości pochodzą z Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.