Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

Mimo, że mamy wrzesień pogoda jest przepiękna, a upał daje o sobie znać. Dlatego postanowiłam jeszcze wykorzystać letni nastrój i przygotować zielony farsz na pierogi. Zielono mi;) i smacznie.

Farsz jest delikatny, szpinak ma posmak delikatnego czosnku i masła z dodatkiem białego twarożku i suszonej pietruszki. Z przypraw wystarczy sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej, by nadać daniu piękny zapach i smak. Nic więcej nie dodawajcie. Zobaczycie, że to w zupełności wystarczy.

Składniki:

  • ciasto:
  • 400 g przesianej mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 250 ml (szklanka do herbaty) gorącej wody
  • suszona natka pietruszki – na oko, z łyżeczkę
  • szczypta soli
  • farsz:
  • 250 g szpinaku mrożonego
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła

Jak przyrządzić?

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wlać wodę i delikatnie mieszać nożem, potem zagniatać. Zagniatajcie ciasto do środka – jest to zaparzanie ciasta, takie ciasto jest najlepsze na pierogi. Gdy ciasto lekko się połączy dodać jajko i suszoną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać nożem, następnie dobrze wyrobić rękoma. Ciasto będzie w delikatne zielone kropki, za sprawą suszonej natki.

Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 4 milimetrów. Szklanką do herbaty lub specjalnym pierścieniem wykrawać krążki.

Teraz szpinakowy farsz..

Szpinak rozmrozić i na stopionym maśle zeszklić drobno posiekany czosnek. Dodać szpinak i smażyć bez przykrycia dotąd dopóki nadmiar wody nie odparuje. Dodać dobrze rozdrobniony półtłusty twaróg, przesmażyć.

Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i dodać szczyptę gałki muszkatołowej.

Faszerować kółka z ciasta, zlepiać i gotować w osolonym wrzątku, a gdy wypłyną na wierzch wody, odczekać 2-3 minuty. Po tym czasie wyjąć na talerz.

Podawać z masełkiem lub tłuszczem z piórkami cebuli i boczku.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.