Pierś kurczaka pieczona z mozzarellą i cukinią

Soczysta, delikatna, ziołowa pierś pieczona z mozzarellą i cukinią to kolejna propozycja na podanie piersi z kurczaka, inaczej niż zwykle. Tak przygotowane mięso polecam z mizerią, surówkami lub buraczkami z ziemniakami z wody, pieczonymi lub ryżem, kaszą rozmaitą. Będzie pysznie!

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 plastry cukinii przekrojone na pół
  • kilka kulek mozzarelli
  • sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Podwójną pierś przekrawam na pół a każdą część wzdłuż, powstają 4 większe kotlety. Nie rozbijam ich.

Układam w naczyniu żaroodpornym, przyprawiam, polewam delikatnie olejem, mieszam obtaczając mięso w oleju i przyprawach. Odstawiam na całą noc do lodówki. Jeśli nie macie czasu wystarczą chociaż 2-3 godziny.

Po tym czasie rozgrzewam łyżkę masła klarowanego, przesmażam mięso krótko z obu stron.

Piekarnik nagrzewam do temp. 190 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Kurczaka w naczyniu układam na środkową półkę piekarnika, nakładam na każdy kawałek trochę posiekanej mozzarelli i po dwóch połówkach cukinii. Piekę ok. 20 minut.

Podaję z ziemniakami i mizerią. Smacznego 🙂

6 odpowiedzi na “Pierś kurczaka pieczona z mozzarellą i cukinią”

  1. Idealny obiad na poniedziałek bo już nie wiedziałam co wymyslić pozdrawiam

    1. Teresko polecam, znika raz dwa, filet soczysty, miodzio dla mięsożerców 😋🤗👍

  2. Fantastyczny przepis!! My kochamy kurczaka więc ten obiad jest dla nas świetna propozycja na weekend gdy więcej czasu na gotowanie jest 😍😙😊

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.