Soczysta, delikatna, ziołowa pierś pieczona z mozzarellą i cukinią to kolejna propozycja na podanie piersi z kurczaka, inaczej niż zwykle. Tak przygotowane mięso polecam z mizerią, surówkami lub buraczkami z ziemniakami z wody, pieczonymi lub ryżem, kaszą rozmaitą. Będzie pysznie!
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 4 plastry cukinii przekrojone na pół
- kilka kulek mozzarelli
- sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka
- 1 łyżka masła klarowanego
- olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Podwójną pierś przekrawam na pół a każdą część wzdłuż, powstają 4 większe kotlety. Nie rozbijam ich.
Układam w naczyniu żaroodpornym, przyprawiam, polewam delikatnie olejem, mieszam obtaczając mięso w oleju i przyprawach. Odstawiam na całą noc do lodówki. Jeśli nie macie czasu wystarczą chociaż 2-3 godziny.
Po tym czasie rozgrzewam łyżkę masła klarowanego, przesmażam mięso krótko z obu stron.
Piekarnik nagrzewam do temp. 190 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Kurczaka w naczyniu układam na środkową półkę piekarnika, nakładam na każdy kawałek trochę posiekanej mozzarelli i po dwóch połówkach cukinii. Piekę ok. 20 minut.
Podaję z ziemniakami i mizerią. Smacznego 🙂
Idealny obiad na poniedziałek bo już nie wiedziałam co wymyslić pozdrawiam
Teresko polecam, znika raz dwa, filet soczysty, miodzio dla mięsożerców 😋🤗👍
Pyszny obiad
Pełna zgoda, lubimy takie wersje piersi kurczaka 😋😉😍
Fantastyczny przepis!! My kochamy kurczaka więc ten obiad jest dla nas świetna propozycja na weekend gdy więcej czasu na gotowanie jest 😍😙😊
Obiad pycha 🙂