Pierś kurczaka pieczona z mozzarellą i cukinią

Soczysta, delikatna, ziołowa pierś pieczona z mozzarellą i cukinią to kolejna propozycja na podanie piersi z kurczaka, inaczej niż zwykle. Tak przygotowane mięso polecam z mizerią, surówkami lub buraczkami z ziemniakami z wody, pieczonymi lub ryżem, kaszą rozmaitą. Będzie pysznie!

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 plastry cukinii przekrojone na pół
  • kilka kulek mozzarelli
  • sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Podwójną pierś przekrawam na pół a każdą część wzdłuż, powstają 4 większe kotlety. Nie rozbijam ich.

Układam w naczyniu żaroodpornym, przyprawiam, polewam delikatnie olejem, mieszam obtaczając mięso w oleju i przyprawach. Odstawiam na całą noc do lodówki. Jeśli nie macie czasu wystarczą chociaż 2-3 godziny.

Po tym czasie rozgrzewam łyżkę masła klarowanego, przesmażam mięso krótko z obu stron.

Piekarnik nagrzewam do temp. 190 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Kurczaka w naczyniu układam na środkową półkę piekarnika, nakładam na każdy kawałek trochę posiekanej mozzarelli i po dwóch połówkach cukinii. Piekę ok. 20 minut.

Podaję z ziemniakami i mizerią. Smacznego 🙂

6 odpowiedzi do “Pierś kurczaka pieczona z mozzarellą i cukinią”

  1. Idealny obiad na poniedziałek bo już nie wiedziałam co wymyslić pozdrawiam

  2. Fantastyczny przepis!! My kochamy kurczaka więc ten obiad jest dla nas świetna propozycja na weekend gdy więcej czasu na gotowanie jest 😍😙😊

Pozostaw odpowiedź Aneta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.