Pierś kurczaka pieczona z serem i pomidorami

Ostatnio polubiłam kotlety z piersi kurczaka pieczone z wszelakimi dodatkami. Świetnie pasują tu sery, rozmaite żółte, mozzarella, ser kozi czy parmezan. Dodatki na wierzch to nie tylko pomidory, możecie ułożyć na mięsie krążki cukinii, pieczarek, cebulki, bakłażana, tartą marchew. Będzie pysznie! Obiad podaję zazwyczaj z ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem. Do tego surówki rozmaite, pieczone warzywa lub sałaty z winegretem. Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 plastry pomidora malinowego
  • tarty żółty ser
  • sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Podwójną pierś przekrawam na pół a każdą część wzdłuż, powstają 4 większe kotlety. Lekko je rozbijam przez folię.

Układam w naczyniu żaroodpornym, przyprawiam, polewam delikatnie olejem, mieszam obtaczając mięso w oleju i przyprawach. Odstawiam na całą noc do lodówki. Jeśli nie macie czasu wystarczą chociaż 2-3 godziny, tak by mięso przeszło przyprawami, będzie aromatyczne i soczyste.

Po tym czasie rozgrzewam łyżkę masła klarowanego, przesmażam mięso krótko z obu stron, do jasnego koloru.

Piekarnik nagrzewam do temp. 190 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Kurczaka w naczyniu układam na środkową półkę piekarnika, nakładam na każdy kawałek trochę tartego sera, równomiernie i po plastrze pomidora. Piekę ok. 20 minut.

Podaję z młodymi ziemniakami w mundurkach i surówką z marynowanych warzyw, m.in.: ogórka, cebuli i marchewki. Danie dekoruję kiełkami rzodkiewki lub brokułu. Ziemniaki można podać ze świeżo skrojonym koperkiem. Smacznego 🙂

Propozycje surówek do obiadu:

Surówka z cykorii i marchewki

Surówka z kapusty kiszonej i marchewki

Surówka z cykorii

Surówka z pora

Surówka z marchewki

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.