Soczysta pierś z kurczaka, mocno ziołowa, doprawiona, smażona w niewielkiej ilości tłuszczu. Bez panierki, lekko, zdrowo, pokochałam tego typu mięso. Obiad podaję z ryżem, świeżą natką i posiekaną sałatą pekińską z pomidorami, oliwkami lub mizerią z jogurtem, sałatką ze świeżych warzyw.
Pierś kurczaka sauté
Wypróbuj także inne przepisy na soczystą pierś z kurczaka:
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sól, pieprz, lubczyk, oregano, ostra i słodka mielona papryka
- olej rzepakowy do smażenia, może być masło klarowane, olej kokosowy
PRZYGOTOWANIE:
Mięso dobrze myję, lekko osuszam papierowym ręcznikiem. Wykrawam błony. Jeśli piersi są duże przekrawam je wzdłuż i na pół. Powstają wtedy 4 kotlety, jak nie oddzielam tylko piersi od siebie tworząc dwa spore kotlety.
Mięso umieszczam w szklanej misce, polewam lekką ilością oleju i przyprawiam porządnie, obtaczam mięso dobrze w przyprawach. Odstawiam na całą noc do lodówki lub – jeśli nie mam czasu – chociaż na godzinę, dwie. Mięso przejdzie przyprawami, nabierze soczystości.
Następnego dnia lub po kilku godzinach rozgrzewam patelnię z niewielką ilością tłuszczu (piersi już są w oleju). Kotletów nie rozbijam.
Smażę na dobrze rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty, odwracam na drugą stronę i dosmażam jeszcze kilka minut. Podaję z ryżem posypanym natką i świeżymi sałatami oraz pomidorkami i winegretem.
Smacznego 😉
Super odchudzone danie 😍
Mogłabym jeść codziennie takiego kurczaka!