Pierś kurczaka sauté

Soczysta pierś z kurczaka, mocno ziołowa, doprawiona, smażona w niewielkiej ilości tłuszczu. Bez panierki, lekko, zdrowo, pokochałam tego typu mięso. Obiad podaję z ryżem, świeżą natką i posiekaną sałatą pekińską z pomidorami, oliwkami lub mizerią z jogurtem, sałatką ze świeżych warzyw.

Pierś kurczaka sauté

Wypróbuj także inne przepisy na soczystą pierś z kurczaka:

Pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą

Pierś kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Pierś kurczaka w słodkiej śmietance z pomidorami

Pierś z kurczaka w suszonych pomidorach

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól, pieprz, lubczyk, oregano, ostra i słodka mielona papryka
  • olej rzepakowy do smażenia, może być masło klarowane, olej kokosowy

PRZYGOTOWANIE:

Mięso dobrze myję, lekko osuszam papierowym ręcznikiem. Wykrawam błony. Jeśli piersi są duże przekrawam je wzdłuż i na pół. Powstają wtedy 4 kotlety, jak nie oddzielam tylko piersi od siebie tworząc dwa spore kotlety.

Mięso umieszczam w szklanej misce, polewam lekką ilością oleju i przyprawiam porządnie, obtaczam mięso dobrze w przyprawach. Odstawiam na całą noc do lodówki lub – jeśli nie mam czasu – chociaż na godzinę, dwie. Mięso przejdzie przyprawami, nabierze soczystości.

Następnego dnia lub po kilku godzinach rozgrzewam patelnię z niewielką ilością tłuszczu (piersi już są w oleju). Kotletów nie rozbijam.

Smażę na dobrze rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty, odwracam na drugą stronę i dosmażam jeszcze kilka minut. Podaję z ryżem posypanym natką i świeżymi sałatami oraz pomidorkami i winegretem.

Smacznego 😉

Jedna odpowiedź do “Pierś kurczaka sauté”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.