Pierś kurczaka w słodkiej śmietance z pomidorami

Lubię wszelakie dania z kurczakiem soczyste kawałki piersi kurczaka w aromatycznej słodko-ziołowej śmietance. Pyszne danie do makaronu, ziemniaków, kasz, ryżu.

Jak to mój brat określił najlepsze danie z kurczakiem jakie jadł 🤩 no no!

Potrawkę podałam z ziołowymi pieczonymi ziemniakami oraz ostrzejszą surówką z pora, która nadawała wyrazistszy smak całemu daniu. Pasowała idealnie! Zawsze do delikatnie przyrządzonych mięs, szczególnie w śmietanie lub bardziej na słodko dodaję coś ostrzejszego, dla zachowania równowagi, i żeby nie mdliło za bardzo:)

I tak kolejny dzień w kuchni zakończony sukcesem, pochwałami i pustymi talerzami 😋 Lubię to!😍

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 marchwie
  • 3 pomidory
  • 1 por, tylko biała część
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • szklanka śmietanki 30%
  • sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka do smaku
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Na niewielkiej ilości oleju przesmażam posiekaną drobno cebulę oraz pokrojoną w cienkie talarki obraną marchew.

Mięso myję i kroję w kostkę. Pomidory i obrany czosnek siekam w kostkę, dodaję po chwili do cebuli na patelni. Smażę do białego koloru mięsa, przyprawiam. Na koniec dodaję posiekany drobno por oraz wlewam śmietankę, mieszam i smażę jeszcze kilka minut.

Próbuję, w razie potrzeby przyprawiam do smaku.

Danie gotowe – podaję na gorąco z ziemniakami, rozmaitymi kaszami, ryżem lub makaronem. SMACZNEGO 😊

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.