Pierś kurczaka z marchewką i groszkiem

Jednogarnkowe danie, które podaję najczęściej z ryżem lub aromatyczną kaszą gryczaną. Tak najbardziej nam smakuje. Proste i łatwe w przygotowaniu danie, na szybko, bez wysiłku.

Soczyste kawałki piersi kurczaka duszone z marchewką i groszkiem z dodatkiem masła i ziół. Pycha! 🙂

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • szklanka pokrojonej w kostkę marchewki – zarówno świeża jak i mrożona
  • połowa szklanki zielonego groszku – używam mrożonego, nie z puszki
  • sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk, szczypta vegety, szczypta cukru
  • rozgnieciony ząbek czosnku
  • kilka kropel soku z cytryny
  • masło
  • łyżka oleju

Przygotowanie:

Pierś myję, osuszam, kroje w kostkę. Marynuję w przyprawach, czosnku i łyżce oleju.

W garnku rozgrzewam delikatnie około łyżki masła, szklę na nim drobno posiekaną cebulę, po chwili dodaję mięso z kurczaka, mieszam. Gdy po chwili zmieni kolor na jasny dodaję resztę składników, dolewam trochę wody, duszę do miękkości warzyw, przyprawiam w razie potrzeby. Gotowe!

Podaję z natką i tartym parmezanem. Smacznego 🙂

 

Jedna odpowiedź do “Pierś kurczaka z marchewką i groszkiem”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.