Pierś kurczaka z piórkami cebuli w sosie sojowo-żurawinowym

Aromatyczna, delikatna i soczysta pierś kurczaka podana na krążkach miękkiej cebuli w sosie sojowym z dodatkiem słodkiej żurawiny. Połączenie wyśmienite.

Wymyśliłam to danie wczoraj i od razu wrzuciłam do stałego menu. Danie zniknęło szybko 🙂 Każda pochwała mojego Piotrka to coraz większa inspiracja i motywacja do gotowania. Co jak co, ale zawsze znajdę czas, by ukoić podniebienie swoich bliskich 😉 Wypróbujcie sami, a zobaczycie, że warto czasem poeksperymentować.

Danie podaję z puree ziemniaczanym z tłuczonym groszkiem oraz z domową surówką colesław. Smacznego:)

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2 cebule
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • papryka słodka, ostra, oregano
  • 2,5 łyżki sosu sojowego
  • łyżka żurawiny

Przygotowanie:

Pierś myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy podwójną pierś na pół wzdłuż (tak by powstały dwa duże kawałki), nacinamy w niezbyt głębokie paski wzdłuż, następnie w poprzek (tak by powstały małe kwadraty), przyprawiamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane z olejem z suszonych pomidorów.

Cebule kroimy na pół i w cienkie piórka. Na rozgrzany tłuszcz układamy dwie piersi. Gdy zrumienią się z delikatnie z dwóch stron, dodajemy cebulę, przykrywamy, dusimy na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodajemy sos sojowy wymieszany z żurawiną. Dusimy jeszcze chwilę.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.