Pierś kurczaka z ziemniakami i rukolą

Dziś propozycja na szybki obiad dla 2 osób w tygodniu. Kawałki piersi kurczaka, aromatyczne, ziołowe, soczyste podane z młodymi ziemniakami z wody oraz sałatką z rukoli, pomidorków koktajlowych kolorowych z oliwą i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego:)

Pierś kurczaka z ziemniakami i rukolą

SKŁADNIKI:

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 4-5 średnich młodych ziemniaków
  • sałatka: spora garść rukoli + kilka pomidorków koktajlowych, pieprz i oliwa do polania, a najlepiej oliwa czosnkowa, ok. 2 łyżeczek
  • przyprawy do kurczaka: 2 ząbki czosnku, papryka słodka i ostra, papryka wędzona, lubczyk, oregano, sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:

Pierś myję, osuszam, wykrawam błony, kroję na małe kawałki. Czosnek drobno siekam lub przeciskam przez praskę. Przyprawiam kurczaka czosnkiem i przyprawami, polewam 2 łyżkami oleju. Mieszam dobrze, by mięso oblepiło się przyprawami, odstawiam na całą noc do lodówki, lub – jak nie mam czasu – chociaż na 1-2 godziny, by mięso przeszło przyprawami.

Ziemniaki myję, obieram lub nie, siekam na kawałki, gotuję do miękkości w osolonej wodzie.

Kawałki kurczaka smażę przez kilka minut na oliwie.

Na talerzu układam ziemniaki, w kawałkach lub potłuczone (posypuję je koperkiem), piersi kurczaka oraz porcję rukoli z pokrojonymi na pół pomidorkami. Sałatkę polewam oliwą czosnkową i posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Obiad podaję od razu. Nadaje się on także do odgrzania w piekarniku lub mikrofalówce. Obiad gotowy!

Jedna odpowiedź do “Pierś kurczaka z ziemniakami i rukolą”

Pozostaw odpowiedź Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.