Prosty i szybki obiad, który podany z dodatkami w postaci ziemniaków, kasz, ryżu, surówek wszelakich czy sałat zachwyci mięsożerców. Mój obiad, podany poza miastem, w zaciszu od rozmaitego szumu, w dobrym towarzystwie i miłej atmosferze smakował jak nigdy 😉 Piersi kurczaka możecie też przygotować z pomidorami, suszonymi pomidorami czy parmezanem – pycha!
SKŁADNIKI:
- 2 podwójne piersi kurczaka
- garść tartej mozzarelli
- 1/2 czerwonej papryki
- sól, pieprz, oregano, słodka papryka
- oliwa, olej lub masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Piersi myję, oczyszczam z błon, rozdzielam na dwie pojedyncze. Każdą z nich kroję wzdłuż dłuższej części na pół, powstają dwa duże kotlety lub przekrawam je jeszcze na pół – powstają cztery mniejsze – do woli. Przyprawiam. Krótko przesmażam z obu stron na rozgrzanej oliwie, oleju lub maśle klarowanym.
Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Paprykę kroję w kosteczkę. Kawałek mozzarelli trę na tarce o dużych oczkach. Jeśli macie kulki – drobno je posiekajcie. Na każdym kotlecie ułóżcie trochę papryki, posypcie serem. Tak przygotowane kotlety układam na papierze do pieczenia i zapiekam na środkowej półce piekarnika około 15-20 minut aż ser się ładnie roztopi.
Smacznego 🙂
Aniu, jak zawsze rewelacja! 😋
Dziękuję 😍
Wspaniale danie z kurczakiem. Uwielbiam drób w tej postaci:)
Dziękuję:) Smacznego!