PIERSI KURCZAKA W SOSIE GRZYBOWO-JOGURTOWYM

Piersi kurczaka drobno posiekane smażone w sosie grzybowo-jogurtowym z papryką i kukurydzą. Ot tak, na szybko obiad powstał, do pracy na lunch-box jak znalazł. Kawałki piersi kurczaka, soczyste i aromatyczne to świetny pomysł na szybkie danie. Pasują do nich wszelakie warzywa, do sosu śmietana kwaśna lub słodka, jogurt z dużą ilością świeżej natki, lubczyku, kolendry lub kopru. Szybki i prosty obiad w tygodniu lub na weekend się kłania jak nic. Dziś u nas kawałki kurczaka z pieczarkami brązowymi, papryką, kukurydzą i cebulą w sosie jogurtowym. Lekkie i smaczne danie, które podaję z rozmaitymi makaronami krótkimi, kaszami lub brązowym ryżem.

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 600 g)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka kukurydzy 400 g
  • 500 g pieczarek, u mnie brązowe
  • 1 czerwona papryka
  • 180 g jogurtu greckiego
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, słodka papryka, przyprawa do kurczaka
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Kukurydzę odsączam z zalewy. Piersi myję, oczyszczam i kroję na małe kawałki. Czosnek siekam drobno i obtaczam w nim kurczaka.

Warzywa myję, paprykę, obrane cebule i pieczarki siekam w kostkę.

Na oliwie przesmażam cebulę, gdy lekko się zeszkli wrzucam paprykę i pieczarki, smażę ok. 5 minut, mieszam. Dodaję posiekane piersi kurczaka, przyprawiam, smażę do gotowości mięsa (przykrywam pokrywką lub nie, od czasu do czasu mieszam, by równomiernie przesmażyć mięso). Wlewam jogurt grecki, wrzucam kukurydzę, mieszam, jeszcze chwilę smażę.

Danie podaję z makaronem, dekoruję natką. Taki obiad na talerzu można posypać także tartym serem.

SMACZNEGO 😉

2 odpowiedzi na “PIERSI KURCZAKA W SOSIE GRZYBOWO-JOGURTOWYM”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *