Piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą to niezwykle aromatyczne danie obiadowe. Przygotujesz je przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, a także z innymi dodatkami, np. pomidorkami koktajlowym lub cherry, czerwoną cebulką. Piersi pieczone w tej wersji smakują podane z potrawami z ziemniaków (np. puree, kopytka, kluski śląskie) oraz ryżem, kaszą lub krótkim makaronem.
Piersi kurczaka zapiekane z pieczarkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś kurczaka – 430 g
- 1 cebula – 140 g
- 250 g pieczarek
- 1 opakowanie mozzarelli – kulka o wadze 125 g
- 10 suszonych pomidorów z zalewy
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myję, oczyszczam z błonek i rozdzielam na 2 pojedyncze kawałki mięsa.
Pieczarki dokładnie myję i kroję w talarki. Jeśli wolisz możesz pieczarki obrać, ja tego nie robię.
Cebulę obieram, kroję na pół i siekam w talarki półksiężyce. Suszone pomidory wyjmuję z zalewy.
Na 4 łyżkach rozgrzanego oleju przesmażam cebulę przez 30 sekund. Dodaję pieczarki, przyprawiam i smażę razem z cebulą na średniej mocy palnika przez 5 minut. Po tym czasie wyłączam gaz.
Kurczaka solę i pieprzę z obu stron. Możesz natrzeć go dodatkowo 2 ząbkami czosnku, najlepiej przeciśniętego przez praskę. Mięso smaruję 2 łyżkami oleju z zalewy z suszonych pomidorów i odstawiam na 1 godzinę do lodówki.
Wybieram te z zalewy ziołowej. Podgrzewam suchą patelnię i przesmażam piersi z obu stron po 1 minucie na każdą stronę – wlewam także zalewę, w której się marynowały.
W naczyniu żaroodpornym układam dwa kawałki mięsa, na nie układam pieczarki z cebulką z patelni.
Dodaję suszone pomidory.
Całość przykrywam mozzarellą posiekaną w plastry lub porwaną na mniejsze kawałki.
Jeśli chcesz możesz suszone pomidory pokroić na kawałki. Danie z wierzchu posól i popieprz.
Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Danie wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę przez ok. 25 minut. Czas pieczenia może się nieco różnić – zależy to od grubości mięsa w najszerszym miejscu, mocy piekarnika oraz mocy palnika i długości smażenia mięsa przed pieczeniem.
Piersi pieczone w tej wersji podaję z puree ziemniaczanym i mizerią na jogurcie lub surówką z marchewki.
Smacznego.
Zasmakuj Kuchni
Super połączenie smaków! Brawo, bo to jest B.smaczne:) zrobiłam dziś na obiad do puree z ziemniaków i surówki coleslaw.
Pozdrawiam
Dziękuję po raz kolejny za inspiracje ;*
Miło mi 😊
Bardzo dobre danie:)
Smacznie tu.u Pani.
Pozdrawiam
Iza
Dziękuję, miło mi 😊