Pieczona pierś z kurczaka to prosty i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Możesz go podać z rozmaitymi dodatkami jak np. puree z ziemniaków oraz warzywami. Smakuje także na zimno pokrojona na kanapki lub do bagietki. Pieczone piersi kurczaka można dodatkowo owinąć w plastry boczku lub szynki parmeńskiej, pokroić w plastry. To wyjątkowo udane danie obiadowe.
Piersi z kurczaka pieczone
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sól, pieprz lub pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka, oregano
- jeśli lubisz – szczypta rozmarynu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka masła
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka myję, osuszam papierowym ręcznikiem i oczyszczam z błonek. Mięso nacieram dokładnie przyprawami, polewam olejem, nacieram, wstawiam do naczynia żaroodpornego i odkładam do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Następnego dnia piersi z kurczaka wyjmuję z lodówki na około 30 minut przed planowanym pieczeniem.
Piekarnik nagrzewam do 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Do mięsa dodaję łyżeczkę masła i piekę bez przykrycia przez 25-30 minut – w zależności od wielkości i grubości mięsa. Ważne, by kawałki mięsa były w miarę jednakowe, by upiekły się równomiernie.
Upieczone mięso kroję na kawałki i podaję z dodatkami. Możesz roztopić łyżeczkę masła i polać nim gotowe mięso na talerzu oraz oprószyć je dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem.
Wystudzone mięso lepiej się kroi i ładniej trzyma kształt.
Smacznego.
Smakowicie wygląda to danie!
Pozdrawiam
Ewelina
Dziękuję 😉
Ale pysznie 😋😋
🙂👍
Przepyszne, super przepis, nawet gdy mięso leżało w przyprawach tylko godzinę 😀
Super 😋