Piersi z kurczaka pieczone

Pieczona pierś z kurczaka to prosty i bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Możesz go podać z rozmaitymi dodatkami jak np. puree z ziemniaków oraz warzywami. Smakuje także na zimno pokrojona na kanapki lub do bagietki. Pieczone piersi kurczaka można dodatkowo owinąć w plastry boczku lub szynki parmeńskiej, pokroić w plastry. To wyjątkowo udane danie obiadowe.

Piersi z kurczaka pieczone


SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól, pieprz lub pieprz kolorowy, słodka i ostra papryka, oregano
  • jeśli lubisz – szczypta rozmarynu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE:

Piersi z kurczaka myję, osuszam papierowym ręcznikiem i oczyszczam z błonek. Mięso nacieram dokładnie przyprawami, polewam olejem, nacieram, wstawiam do naczynia żaroodpornego i odkładam do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Następnego dnia piersi z kurczaka wyjmuję z lodówki na około 30 minut przed planowanym pieczeniem.

Piekarnik nagrzewam do 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Do mięsa dodaję łyżeczkę masła i piekę bez przykrycia przez 25-30 minut – w zależności od wielkości i grubości mięsa. Ważne, by kawałki mięsa były w miarę jednakowe, by upiekły się równomiernie.

Upieczone mięso kroję na kawałki i podaję z dodatkami. Możesz roztopić łyżeczkę masła i polać nim gotowe mięso na talerzu oraz oprószyć je dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem.

Wystudzone mięso lepiej się kroi i ładniej trzyma kształt.

Smacznego.

6 odpowiedzi na “Piersi z kurczaka pieczone”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *