Pikantna fasolka z marchewką

Aromat warzyw czuć w całym domu. Do tego iście wiosenne kolory. Jak tu nie mieć ochoty na coś takiego?!

Chili i rukola w daniu przełamane są słodyczą marchewki, tartym serem i makaronem ryżowym. Bardzo aromatyczne danie, zdrowe. Szybciutko zniknęło z naszego stołu. Na pewno przygotuję je jeszcze nie jeden raz, dla urozmaicenia czasem w innych konfiguracjach warzywnych, w innych kolorach:) Danie wymyśliłam przed snem. Następnego dnia zrealizowałam pomysł:) Mąż zachwycony, talerze puste. Wszystko fajnie, tylko szkoda że tak mało, usłyszałam 🙂 Szczerze, też czuję niedosyt. Muszę to danie powtórzyć!

To pikantne danie podałam z makaronem ryżowym, rukolą i tartym serem. Spróbujcie – smacznie warto!

Składniki:

  • 150 g żółtej fasolki (użyłam mrożonej)
  • 1 marchewka
  • 1 mniejsza cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka talarków papryczki chili
  • 1 większy suszony pomidor z oleju
  • sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk – do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • rukola do posypania dania

Przygotowanie:

  1. czosnek i cebulę obieramy, razem z suszonym pomidorem kroimy w kostkę,
  2. marchewkę obieram i kroję w cienkie słupki długości żółtej fasolki,
  3. na patelni rozgrzewam masło, dodaję oliwę i przesmażam chwilę cebulę, czosnek i chili,
  4. gdy będą szkliste i w kuchni uniesie się piękny aromat dodajcie suszonego pomidora, marchewkę i fasolkę, przykryjcie i duście do miękkości,
  5. doprawcie do smaku.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.