Pikantna pizza z anchois, oliwkami z czosnkiem i kozim serem

Pizza bardzo wytrawna, idealna do czerwonego wina. Połączenie anchois z oliwkami z czosnkiem i pikantnymi papryczkami wraz z kozim serem tworzą wyjątkowy zachęcający (dla mnie idealny!) smak. Wyśmienity pomysł na weekendowe biesiadowanie z najbliższymi.

 

 

Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy 32 cm):

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 8 g drożdży instant (suchych)
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sypana przyprawa do pizzy, 1 płaska łyżka, ciasto będzie ładnie dodatkowo pachniało ziołami, opcjonalnie

– wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj olej i wodę, mieszaj łyżką (robię to łyżką drewnianą), potem rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni, ciut cierpliwości, a będzie idealne. Gdyby było za rzadkie dodaj mąki, za bardzo twarde, dodaj odrobinę wody. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut, niech wyrośnie.

Po tym czasie podziel ciasto na dwie części, czyli dwie pizze. U mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm.

Dodatki:

  • słoiczek / puszka anchois
  • 1 mniejsza cebula pokrojona w piórka
  • kilkanaście czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
  • kilka średnich czerwonych ostrych papryczek faszerowanych twarożkiem i pokrojonych na kawałki (kupiłam je w Kauflandzie na wagę)
  • kilka zielonych oliwek nadziewanych czosnkiem z ziołami (kupiłam je w Kauflandzie na wagę)
  • kilka kawałków sera koziego dojrzewającego
  • żółty ser tarty – do woli
  • przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie

Sos pomidorowo-chrzanowy:

  • puszka krojonych pomidorów z puszki
  • 1 płaska łyżka chrzanu
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka ostra i słodka

– wszystkie składniki na sos połącz ze sobą, dopraw do smaku.

Wracamy do ciasta.

Jak ciasto urośnie podziel je na dwie części, dwie kule i rozłóż na blachach (uprzednio posmarowanych delikatnie oliwą z oliwek, robię to pędzelkiem) rozcierając ciasto dłońmi na boki tworząc kształt pizzy.

Na ciasto wykładaj: sos pomidorowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą oregano i ziołami prowansalskimi. Możesz upieczone posypać świeżymi liśćmi bazylii lub rukoli.

Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200C przez 20 minut (bez termoobiegu, grzaniem góra-dół).

2 odpowiedzi na “Pikantna pizza z anchois, oliwkami z czosnkiem i kozim serem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *